Teaterhöst med dubbel "Doktor Glas"

Ett australiskt nycirkuskompani kommer till Norrbotten och ger ”Knee Deep!”.

Ett australiskt nycirkuskompani kommer till Norrbotten och ger ”Knee Deep!”.

Foto: Sean Young

TEATER2014-08-23 03:48

Det är teaterchefen själv, Karin Enberg, som regisserar musikalen och hon har även låtit bygga om teaterns stora salong. Publikläktaren har monterats ned och publiken får sitta vid bord. Allt ska föreställa den transsexuella nattklubb i Saint-Tropez som musikalen har sitt namn efter.

För musikalen står Harvey Fierstein och den bygger på Jean Poirets pjäs med samma titel. För musiken står Jerry Herman. Musikalen hade urpremiär i USA hösten 1983 och handlar om ett homosexuellt par.

Musikalen har tidigare spelat på bland annat Göteborgsoperan och på Oscars i Stockholm. Båda uppsättningarna lovordades av kritikerna. Den 27 september har Norrbottensteaterns uppsättning premiär.

Vårsäsongens pjäs om det släckta gatlyset i Övertorneå Måste hem innan det blir mörkt går på länsturné med påpasslig start i Övertorneå. Det blir också en barnproduktion på Norrbottensteatern, Lennart Helsings Lappricka, Pappricka, Puddingpastej med Karin Paulin, Lotta Bergil och Linnea Burman.

I tisdags kunde vi berätta om doktor Odd Lindell som i september framför sin enmansföreställning Doktor Glas på Lillan i Luleå. Luleåborna får möjlighet att mäta hans tolkning och skådespeleri mot Thorsten Flincks som följande månad kommer till Luleå med sin föreställning av Hjalmar Söderbergs klassiska dagboksroman.

Riksteatern har i sitt höstprogram klart och elva nummer ges i Norrbotten. Anna Pettersson spelar August Strindbergs mästerverk Fröken Julie och hon gör alla rollerna. Hon är tidigare känd för Stockholms Stadsteaters föreställningar Arne Anka och Hedda Gabler .

I oktober 2013 spelades den 100:e föreställningen av hennes uppsättning av Fröken Julie och föreställningen har varit ute på en omfattande världsturné i fyra världsdelar. Det blir Luleå som får Norrbottens enda föreställning och det blir den 21 oktober i Norrbottensteatern, scen 2.

Samernas nationalpoet Nils-Aslak Valkeapää ägnas en hyllning i Áillohas – solens son . Föreställningen spelas på finska och samiska samt textas på finska, svenska och engelska. Pjäsen kretsar kring en ung same som gestaltar naturen genom poesi, konst och musik. I centrum står hans identitet och livshistoria, i bakgrunden löper samernas levnadsöde som ett rättslöst folk.

Pjäsen ges i Kiruna den 26 november, Gällivare den 28 och i Jokkmokk den 1 december.

Kan man omvända alla världens troende till ateister? Eller är lösningen på dålig religion – bättre religion? Kan man ens kalla sig ateist? I den dramatiska komedin Gudshjälmen ställs frågorna på sin spets när mor och son går i existentiell närkamp. Den kan ses i Jokkmokk den 22 november.

Piteå tar emot ett australiensiskt nycirkuskompani som ger succéföreställningen Knee Deep!, en blandning av koreografi, trapets och luftakrobatik.

Komedin På rätt sida om okej med humorgruppen Klungan ges i Luleå och med tre föreställningar i Kulturens hus 27-28 september. Gruppen gör också ett framträdande i Piteå. Klungan är en humor- och teatergrupp från Umeå och På rätt sida om okej handlar om hur det låter när man lyssnar på sig själv, och vad man tror sig höra när man lyssnar på andra.

Stefan Sauk kommer till Boden, Kalix och Jokkmokk 11-13 november med föreställningen Sauk fortfarande skeptisk – and some fucking music . Han gör det igen, det han gjorde i Lorry och som blivit kultförklarat.

– Under de senaste 20 åren har jag känt att det kulturella taket för vad som får och inte får sägas i Sverige successivt har sjunkit, så det är hög tid att ta bladet från munnen, säger Sauk om föreställningen.

Kirunaborna kan se filmkomikerna bröderna Marx den 21 oktober, men inte på bio utan på teaterscenen. Pjäsen heter just Bröderna Marx och är skriven och regisserad av Josette Bushell-Mingo. Den beskrivs som en visuell hyllning till filmhistorien. Föreställningen spelas på teckenspråk samt talad svenska och textas i scenografin till svenska.

Pjäsen Huovinens utvalda ingår i Scen utan gränser – en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland – och ges i Haparanda den 20 oktober. Veikko Huovinen var en finsk kåsör som med sin bisarra humor förvandlade han vardagen till en värld av mustiga skrönor. Föreställningen spelas på finska och textas till svenska.

Dans- och akrobatikkompaniet Cauda kommer till Kalix, Jokkmokk och Arvidsjaur den 8-12 september med föreställningen Rosa Bus . Med dans och akrobatik skildras ett ungt förhållande. Det handlar om närhet, avståndstagande, kontrollbehov, konflikt och försoning.

Vårens föreställning När rocken kom till Sveg fortsätter under hösten med framträdanden den 2-5 november i Kiruna, Kalix, Boden och Piteå. Det är en nostalgisk tillbakablick som en musikalisk resa. Kingen & the Uppercuts äntrar scenen och berättar om hur en stenkaka från USA för evigt möblerade om i folkhemmets skivsamlingar.

Det blir också dockteater, En stund till... med Lars Sonnesjö och Dockan Signe. Det är ett öppet samtal om livet, hur det är att bli äldre, hur det kunde komma sig att ”det blev som det blev”, om val som gjorts och inte gjorts, om saknad och längtan. Två föreställningar blir det i Haparanda den 6-7 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!