Lokaler är det som i första hand saknats hos "Lule stass" på Stationsgatan i Luleå. Där är Norrbottensteatern glada att kunna hjälpa till, säger teaterchefen Gunilla Röör, som har följt den fria teatergruppen som spelar för barn och unga och känner förtroende för vad den kan åstadkomma.
– Det känns jätteroligt att få öppna famnen för en verksamhet som jag sett håller hög kvalité.
– Ja vi är en liten teatergrupp med stora ambitioner. Förutom våra turerande produktioner och sjukhusclowner har vi teatergrupper igång sedan drygt tio år tillbaka. Nu vill vi att fler barn och unga ska få spela teater på sin fritid, säger Lule Stass' producent Elin Kristiansen.
Satsningen innebär att de sex grupper som redan är igång i Lule Stass lokal utökas med sex grupper stationerade på Norrbottensteatern. Det blir därmed fler teaterledare, varav en del är teaterstuderande, längre terminer och fler tillfällen till att deltagarna, efter avslutad kurs, får spela för en publik.
Skådespelaren och tidigare teaterchefen Mats Pontén är ny styrelseordförande i Lule Stass:
– Det är roligt att se att alla grupper redan är fyllda, det visar att intresset finns. Jag kom att tänka på hur viktigt det är att komma i kontakt med teater tidigt i livet. För mig började det i skolan och att någon och sa "hej, vill du komma och hålla på med teater?" Det var därför ett lätt beslut för mig att söka teaterhögskolan. Och nu när man vill ha inflyttning till länet måste det finnas något för kulturintresserade.
Alla fyra är eniga om att samarbetet har betydelse för återväxten av skådespelare och på sikt för befolkningsökningen i länet.
– Vi kallar det en infrastruktur: från att gå i barngrupp, sedan gå estetiska programmet, till att söka teaterhögskolan, sedan bli professionell och stanna och verka i länet. Det måste vi vara med och möjliggöra, säger Maja Alasalmi, producent, Ung scen norr.
– Den där brasan man vill värma sig vid om man är kulturintresserad, den måste den börja glöda i tid. Jag tänker att det är de där små själarna, de lär sig så mycket kvalitéer genom att hålla på med teater. Du behöver inte bli skådespelare, men teaterarbete lär dig interaktion, empati, kärlek, hoppfullhet och att orka misslyckas och gå upp igen. Man kan inte få en bättre rustning för livet!
– Jag ser det här som en lycklig samborelation, utan att gifta oss med varandra. Vi flyttar ihop och sedan utvärderar vi efter ett år och förhoppningsvis kan vi gå vidare och vidare, säger Gunilla Röör.