Repetitionerna pågår för fullt i Taavolagården, än en gång med Anne Angeria som manusförfattare och regissör. Två gånger har fotografen Mia Green stått i centrum för Haparanda sommarteater. I år lyfter de fram bygdens store son: Ragnar Lassinantti.
– Han var från Neistenkangas, och gjorde mycket för många människor och kommuner. Han var lika populär i Finland som i Sverige, reste runt överallt, tog diskussioner och spred kunskap om vårt län. Han gjorde mycket för att vi skulle få ett bättre liv här i glesbygden.
Anne Angeria har gjort många intervjuer med Ragnar Lassinanttis släkt, vänner och grannar för att få fram en så bred bild av honom som möjligt.
Han var riksdagsman och landshövding, en färgstark personlighet och talarnas mästare. Han var personlig vän med finske presidenten Kekkonen, och med Palme, Kungen och Erlander.
– Visst motarbetades han ibland, men om man träffar tusentals människor kan inte alla tycka om en. Jag väljer att se vad han betytt och vad han gjort för så många av oss. Han levde väldigt friskt ibland, som många minns. Vi har inte förbisett det i föreställningen, men vår tanke är att hylla. Då känns det naturligt att lägga fokus på det som är bra, och det som är bestående.
Även några tidigare okända historier finns med:
– Föreställningen handlar i grunden om det som många redan vet. Men Ragnars syster har delat med sig av några härliga guldbitar, privata grejer som jag fått lov att lyfta fram. Det kommer fram glimtar som ingen har en aning om, säger hon hemlighetsfullt.
– Jag är så tacksam över alla som velat dela med sig. Jan-Olof Hedström var en av hans närmaste medarbetare och har bidragit med många intressanta berättelser.
Ragnar Lassinanttis granne finns också med.
– Ragnar var polis och en rättvisans man, grannen var största smugglaren. Jag kände att där finns historien. Grannen är den lite halvgalna kompisen. Ragnar tycker att han är harmlös, men att han måste sluta med smugglandet. De har en jättefin vänskap, som också kan vara lite svår. För mig var det diamanten, deras speciella vänskap.
”Legendaren Lassinantti” har premiär i Taavolagården den 21 juli.
På grund av pandemin finns bara 40 publikplatser per föreställning. För att alla som vill ska få ta del av berättelsen görs en minnesbok med bilder, intervjuer och teatermanus, som förhoppningsvis ska vara klar till premiären.
Huvudperson i nästa års sommarteater blir Erik Innala från Nikkala, mer känd som Mabo-Erkki, som smugglade kaffesurrogat och lax under och efter kriget.
– Det finns så många olika hjältar i Tornedalen. Vi tänker stort men utgår alltid härifrån, säger Anne Angeria.