Det finns ingen anledning att linda in det, för det kan sägas utan omsvep, rätt ut: Lule stassteaters urpremiär för talkshow med improviserad teater ger mersmak. Två timmars kombination av 1900-talshistoria, egenberättad livsskildring varvat med en spontan, oövad, manuslös underhållande dramatik. Allt sitter där det ska och det är bara synd att det är en föreställning som inte kan ges igen, inte ses av flera.
Improviserad teater är inte alldeles enkelt, men att det blir en så lyckad kväll på Lillan beror på att allt håller hela vägen.
Vi kanske ska berätta upplägget, att det finns en huvudperson kring vilket allt handlar, en konferencier som intervjuar huvudpersonen om livet, skådespelare som spontant dramatiserar det som huvudpersonen berättar och så en musiker som sätter färg på föreställningen.
Huvudpersonen denna kväll är det förra kommunalrådet Karl Petersen, vars liv är något av ett drama i sig. Född i enkla förhållanden i Danmark i en familj vars levnadsförhållanden påminner om Ivar Lo-Johanssons statarskildringar. Och hur familjen hamnade i barnbidragets förlovade land Sverige, hur han sökte sin revansch och fick den i politiken. Till slut en hedersdoktorshatt för två fakulteter i en akademisk värld han aldrig gjort anspråk på att bli en del av.
Sedan gäller det att få berättaren att berätta och Kerstin Wixe lyckas få fram det där personliga, de små nödvändiga detaljer i levnadsloppet och som sedan skådespelarna Philip Lithner, Vilde Moberg och Nora Bredefeldt förvaltar väl och gärna återkommer till. Upprepandet har sin komik.
I inledningen får Karl Petersen beskriva sig själv med tre ord och det blir lågmäld, envis och snäll. På frågan om vad han nu gör som pensionerat kommunalråd svarar han att han skriver på Facebook , hela dagarna och inte annat. Som ett missbruksberoende.
Sedan passerar Edvard Persson, Björn Ranelid, Sven Edvin Salje , farfarsfar som stupade i Wounded Knee och pappa som blev tvångsarbetare i Hitlers Tyskland revy och allt leder till en omgående dramatisering.
Vi får också veta hur det gick till när Luleå fick Facebooks serverhallar, att det berodde på en elingenjör från Luleå Energi som begrep att det var elektriciteten det handlade om när andra presumtiva Facebook-aspiranter inte begrep det.
Så det blev en både lärorik och rolig kväll och det är bara att buga och tacka Nora Bredefeldt och Lule stassteater för genomförandet av denna goda idé. Norrbotten behövde den här urpremiären för denna teaterform.
Under hösten väntar två nya huvudpersoner i Vi tar ditt liv : rockmusikern och poeten Mattias Alkberg och teaterveteranen Sara Arnia. En fjärde huvudperson ska det också bli, men ännu oklart vem.
Lule stassteater har satt biljettpriset till blygsamma 40 kronor, men den här kvällen var värd så mycket mera