Evigt unge Orlando ska nå ut till den unga publiken

Omkring 50 olika karaktärer kommer och går på scenen i klassikern ”Orlando” på Norrbottensteatern. ”Vi vill nå ut till den unga publiken”, säger regissören Stefan Metz.

Vendela Helldorf, Tintin Hansson Karlsson och Vanja Kittelmann Flensner repeterar "Orlando" på Norrbottensteatern inför premiären den 22 oktober.

Vendela Helldorf, Tintin Hansson Karlsson och Vanja Kittelmann Flensner repeterar "Orlando" på Norrbottensteatern inför premiären den 22 oktober.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Teater2022-09-24 06:07

Är du man eller kvinna? Både och? Eller bara människa? 

Virginia Woolfs klassiska roman ”Orlando” ligger till grund för teaterföreställningen med samma namn som har premiär på Norrbottensteatern i oktober. Regissören Stefan Metz är i Luleå för första gången.

– Ja, titta här, det kan inte bli bättre, säger han och sveper med armen över utsikten mot Norra hamns solglittrande vatten.

Stefan Metz är född i Schweiz, bor i Madrid, och har arbetat på många europeiska teatrar.

Det var teaterchefen Gunilla Röör som lockade honom till Norrbotten.

– Jag jobbade med Gunilla i Stockholm tidigare, hon frågade om jag ville komma hit och göra en föreställning. Det var självklart för mig att tacka ja. Jag har en bra relation till Gunilla, artistiskt har vi samma tankar kring teater, och jag var nyfiken.

Han ser fram emot att ta sig an ”Orlando”:

– Det är första gången jag fördjupar mig i Virginia Woolfs skrivande och är helt tagen, hon är fantastisk. Jag märker också vilken påverkan hennes skrivande har haft historiskt.

Virginia Woolf ingick i den brittiska Bloomsburygruppen som bildades i London i början av 1900-talet. Hon skrev romanen ”Orlando” för snart hundra år sedan, med en historia som utspelar sig för 500 år sedan. Stefan Metz framhåller att berättelsen är i högsta grad relevant även för en nutida publik:

– Bloomsburygruppen väckte tankar kring kön och sex, de var väldigt öppna med det. I dag kan du designa ditt eget kön, det var inte möjligt då. Vad är manligt och vad är kvinnligt? Det hon skriver om är som ett ständigt pågående flöde. Jag tycker att det är intressant. Vilka manliga och vilka kvinnliga sidor har vi i oss, och hur länkar vi till varandra?

Orlando är en adelsman och poet som bär alla åldrar inom sig, bara går genom tiden. En dag vaknar han upp som kvinna. 

Ensemblen har börjat med att läsa romanen och resonerat kring hur de ska forma föreställningen.

– Boken är rolig och ironisk. Det som gör att den känns så modern är att berättaren hela tiden skojar med sig själv. Vissa tankar om sex och kön är inte nya, men det har varit intressant att läsa. När vi börjat läsa och fundera på allt måste vi ständigt gå tillbaka till boken. Pjäsen är som ett skelett, sen är det så mycket mer i romanen, berättar skådespelaren Linda Wincent.

– Den är väldigt innehållsrik, och fantastiskt skriven. Men den är inte lättläst, säger Stefan Metz.

Kostymdesignern Alejandro Tarraguel Rubio har den grannlaga uppgiften att göra kläderna till de omkring 50 karaktärer som kommer och går under de århundraden som handlingen utspelar sig. 

– Vi kan inte göra en hel kostym till varje karaktär, det gäller att fokusera på detaljer, men Alex tar fram det som är grundläggande för varje karaktär, för att publiken ska förstå, samtidigt som det är vackert och elegant, säger Stefan Metz.

Bland karaktärerna finns den ryska prinsessan Sasha, som Orlando blir djupt förälskad i, drottning Elizabeth I, och en sjökapten. En ärkehertiginna följer Orlando över världen men visar sig vara en man, klädd som kvinna.

– Jobbet är att hitta ett gemensamt berättande, och genom berättandet hittar vi karaktärerna. Det är 13 skådespelare som vill gå åt olika håll, jag försöker få alla att gå åt samma håll. Det är samma sak i varje pjäs, men vi får prova och se vad som fungerar, säger Stefan Metz.

Av ensemblens 13 skådespelare är sju praktikanter från Teaterhögskolan i Luleå.

Norrbottensteaterns Tomas Isacsson har skrivit musiken, som också följer tiden från den elisabetanska eran 1558 och framåt. 

– Det är underbar musik, lite annorlunda. Och skådespelarna sjunger i kör, flerstämmigt och ibland enstämmigt. Det ger energi och färg åt hela föreställningen, säger Stefan Metz.

– Orlando färdas genom tid och rum, betraktar konventioner och normer utifrån. Han drabbas också av passion, för skrivandet och för kärleken. Det är väldigt mycket liv i berättelsen, säger Linda Wincent, som är Orlando. Hon vill dock inte kalla det för en huvudroll:

– Det är så mycket ett ensemblespel, pjäsen är ett berättande och vi berättar historien tillsammans. Och skådepelarna byter roller sinsemellan. 

Den 22 oktober är det premiär för ”Orlando” på Norrbottensteatern.

– Vi vill verkligen nå och tilltala den unga publiken. Pjäsens själ talar mycket till dem, den är lekfull och humoristisk. Givetvis vänder vi oss även till den äldre publiken, men jag tror att den är särskilt intressant för ungdomar, säger Stefan Metz. 

Vad kan publiken förvänta sig?

– "Orlando" är en poetisk dans för mig, genom tid och identitet. Det vill jag ge till publiken – och få dem att skratta längs vägen.

Orlando

Av: Virginia Woolf
Dramatisering: Sarah Ruhl
Översättning: Sara Stridsberg

Medverkande: Derek Cespedes Barrientos, Jonas Hellman Driessen, Erik Kaa Hedberg, Therése Lindberg, Maja Runeberg, Linda Wincent.
Praktikanter från Teaterhögskolan i Luleå: Fadi Alsuhaili, Tintin Hansson Karlsson, Vendela Helldorf, Vanja Kittelmann Flensner, Fedelia Malmgren Nesi, John Njie, Elias Wahldén.

Premiär den 22 oktober på Norrbottensteatern

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!