I två veckor har de repeterat i Årsta Folkets hus, söder om Söder i Stockholm. Nu är Vanna Rosenberg, Karin Paulin och Tomas Isacsson på plats i Luleå där föreställningen har premiär den 14 oktober. Lite senare i höst ska ”Köp hjärtan” ut på bygdegårdsturné i Norrbotten och Västerbotten.
Skådespelaren och regissören Vanna Rosenberg upptäckte Ulla Billquist när hon gjorde en föreställning på Uppsala stadsteater i regi av Norrbottensteaterns tidigare chef Karin Enberg.
– Den utspelade sig på 1930–1940-talet då radion fyllde en viktig funktion. Ulla Billquists sånger spelades i den lilla stugans radio och jag blev helt tokig i henne. Musiken hon framförde slår an en ton och är som tröstmusik i en hård värld, berättar Vanna Rosenberg.
Hon började läsa på mer och insåg att det var så mycket hon inte kände till om Ulla Billquist.
– Där rymdes både förbjuden kärlek och en livskamp som jag blev både rörd och fascinerad av, säger hon.
För tio år sedan skrev hon ”Köp hjärtan” tillsammans med Jonna Nordenskiöld, och spelade själv huvudrollen. Nu sätts den upp i en ny, förlängd version, med Vanna Rosenberg som regissör och Karin Paulin och Tomas Isacsson på scen.
Föreställningen innehåller både mörker och ljus. Den lyfter fram hennes stora sångskatt, men berättar också om mysteriet Ulla Billquist. Hon bar på en hemlighet, och blev bara 38 år.
– Hennes melodier spelades mycket på radion och kom in i alla hem. Hon åkte runt i folkparkerna, det gjorde henne otroligt folkkär. Många hörde henne och älskade hennes röst. Hon spelade in flera hundra melodier och skapade ett stort avtryck, trots att hon inte levde så länge, berättar Vanna Rosenberg.
Under den korta tid som Ulla Billquist var verksam, från början av 1920-talet tills hon gick bort, gjorde hon hundratals inspelningar.
– Det finns ett allvar också, både i att hon faktiskt valde att ta livet av sig och när man funderar över anledningarna till det, hennes förmodade homosexualitet, som var förbjuden i Sverige fram till 1944, säger Tomas Isacsson.
– Hon älskar någon hon inte får älska och försöker passa in. Hon gifter sig med olika män för att hitta hem, men gör inte det. Det blir en stark kontrast till hennes yrkesroll, att vara den tröstande rösten och bringa ljus in i stugorna, säger Vanna Rosenberg.
Karin Paulin inflikar att texterna handlar mycket om ”Öppna ditt fönster”, ”Räkna de lyckliga stunderna blott” och ”Säg det med ett leende”.
– Det blir verkligen en superkontrast, säger hon.
– I föreställningen säger Ulla Billquist att hon vill vara de ljusa gardinerna som fladdrar lätt i sommarbrisen, men också mörkläggningsgardinerna. Det finns en undertext hela tiden som framträder tydligt när man lär känna hennes historia, berättar Vanna Rosenberg.
Musiken i ”Köp hjärtan” är alltifrån ganska okända sånger, som ”Inkognito”, till ”Opp på den gryende kärlekens topp”, ”Världen är full av violer” och ”Säg hur har du det med kärleken i dag”.
Föreställningen består också av ett slags mysteriespel, ett tillstånd där Ulla Billquist är fri, ett mellanland där hon rör sig i tid.
– Det blir också spännande att använda melodierna och kanske göra dem på ett helt annat sätt. Vi har bara börjat nu, men vi kanske skalar av tidstecknen och bara låter texten tala, eller bara använder en melodi. Eller så lägger vi på en helt annan färg på det, säger Vanna Rosenberg.
Tomas Isacsson berättar om hur de under arbetet börjat se på låtarna med nya ögon:
– Det är roligt när man plockar ner dem i sina beståndsdelar och hör en melodi och en ackordsföljd, utan det speciella ljudet av 1930-1940-talsinspelningar som man annars förknippar dem med, säger han.
– Att lyssna på musiken är lite som att titta på en svartvit film. Men så fort man färglagt den, som vi gjort nu, kommer den till liv. De som minns Ullas röst kommer att få sitt lystmäte, samtidigt kommer de att få en fördjupad relation till henne och till sångerna, säger Vanna Rosenberg.
Hur mycket skiljer den sig från originalföreställningen?
– Det vet vi inte än, men vi samtalar och provar. Vi har börjat om från början och ska hitta vår version, säger Vanna Rosenberg.
Musikern Tomas Isacsson har också några roller:
– Jag gör små gubbar som förekommer i Ullas liv. Det är några män, en folkparkschef, en skivbolagsdirektör och en militär, säger han.
– Det är några scener där männen presenteras och får spela sin roll, det rymmer också en del humor. Och Karin gestaltar många människor när hon berättar: både överklassdamer, kärlekar och fiskargubbar från Skåne, berättar Vanna Rosenberg.
Tomas Isacsson säger att Ulla Billquist blivit något av en HBTQ-ikon, och Vanna Rosenberg håller med:
– Ja, mer och mer träder hon fram ur skuggorna. Den unga publiken kommer att känna att det finns mycket för dem att hämta, musikaliskt men också existentiellt. Det är stor igenkänning och både stärkande, tröstande och upprörande, något som de unga behöver och som jag tror kommer att uppskattas mycket, säger Vanna Rosenberg.
”Köp hjärtan” spelas i teaterhuset i Luleå till i slutet av oktober och turnerar därefter i Norrbotten och Västerbotten till orter som Hakkas, Överkalix, Kalix, Siknäs, Älvsbyn, Pajala, Risudden, Kalix Nyborg, Seskarö, Gunnarsbyn, Arvidsjaur, Vaikijaur och Harads.