För två år sedan var det glest i publiken. På grund av pandemin tilläts endast 50 personer per föreställning av Norrbottensteaterns sommarteater ”Popkvinnor”.
I år kommer den tillbaka i en ny, utbyggd version, med Rasmus Lindberg som regissör.
– Vi ville ha mer gestaltande berättelser, lite mer teater. Den förra var lite mer konsertant, här är det mer musikteater eller revy. Men vi berättar om kvinnor som blivit osynliggjorda genom musikhistorien. En del nytt har tillkommit, allt har fördjupats och förlängts, säger Rasmus Lindberg.
Musikjournalisten Anna Charlotta Gunnarsons bok ”Kvinnorna som formade pophistorien” ligger till grund även för årets uppsättning.
– Vi har utökat ensemblen från sex personer till åtta, det skapar andra möjligheter för de musikaliska arrangemangen och för scenerna, säger han.
Kapellmästaren Martin Sundbom har arrangerat musiken för den nya sättningen, som i år även har en blåssektion.
– Vi har strukit en del låtar och några har tillkommit. Till exempel uppmärksammar vi kvinnornas bidrag till rock’n’rollen som börjar i blues med Bessie Smith. Och vi har gjort ett ännu längre slutmedley, med 15 låtar istället för 10, berättar han.
– Vi byter också ut historien med Karin Juel från förra föreställningen mot berättelsen om The Runaways, säger Kristine Gulbrandsen.
Ett annat nytt namn som dyker upp i år är den svenska sångerskan Eleanor Bodel, mest känd för låtar som ”Jag önskar att det alltid vore sommar” och ”One way ticket”.
Det blir också en skildring av de svenska damorkestrarna från början av 1900-talet. Det fanns många kvinnliga musiker och orkesterledare, men de fick inte så stor uppmärksamhet. Många är bortglömda i dag, några av dem lyfts nu fram i ljuset igen.
– Det blir en del soul, rock, schlager, pop och funk. Det är en bredare genre denna gång, lite mer ytterkanter, med jazz, swing, slick och 80-talsmusik, berättar Martin Sundbom.
– Vår ambition har inte varit att göra något annorlunda, bara förädla det vi tycker var bra i förra föreställningen. De var så få som fick möjlighet att se den förra gången på grund av restriktionerna. Vi vill att fler ska få ta del av föreställningen, tillägger Rasmus Lindberg.
Maria Pontén är med i ”Popkvinnor” för första gången:
– Det är skitkul, framför allt är det roligt att stå och lira med Sara Wohlin Zerpe och Kristine Gulbrandsen i blåssektionen. Men det är sjukt mycket material, det är lite svettigt just nu.
Hon gör också debut som bluessångerska:
– Ja, det är min bluespremiär. Men jag använder mig av rådet jag fick när jag började spela trumpet: ”Wrong and strong”, säger hon.
– Och hon är dansinstruktör i diggiloo-diggiley-numret som vi nu försöker kopiera i sin helhet, inflikar Rasmus Lindberg med ett leende.
”Popkvinnor – andra sommaren” har premiär den 8 juni på Hägnan, Gammelstad. Därefter ska den turnera i Norrbotten.
– Det blir en fartfylld utomhusfest, men med en allvarlig berättelse i botten. Och det blir väldigt personligt när vi åker runt med vagnen, lokalt på ett bra sätt. Vi kommer verkligen hem till folk, säger Martin Sundbom.