Mikroorganismer tar hjälp om skitsaker

Vem tar hand om allt som spolas ned ­i avloppet och vart tar egentligen avloppsvattnet vägen? De frågorna och några till får elever i årskurs två svar på under några spännande studie­besök.

Larmar. När farliga kemikalier släppts ut ringer Ann Morian och varnar kollegorna ute i avloppsröret.

Larmar. När farliga kemikalier släppts ut ringer Ann Morian och varnar kollegorna ute i avloppsröret.

Foto: Jeanette Bergström

Teater2016-12-02 06:00

”Rörigt och störigt i rören – ett skitroligt projekt” är titeln på det projekt som Miljö­skolan och Kulturskolan genomför tillsammans. Idén kom då Kulturskolan och Miljöskolan ville göra ett arbete tillsammans. När inbjudningarna gick ut fylldes höstens platser snabbt.

I projektet vänder de sig till elever i årskurs två som får bättre koll på både vatten och avlopp via studiebesök med Miljöskolans pedagoger. Rubriken för projektet är kretslopp och hållbar utveckling och ska ge barnen en förståelse för hur vatten och avlopp hänger ihop.

– Vi använder miljöbussen och tar med oss eleverna till vattenverket och avloppsreningsverket på studiebesök. Där pratar vi om vad som händer med vatten och avlopp, och vad man får och inte får spola ned i avloppet, berättar Ingrid Stridfelt från Miljöskolan.

När studiebesöken är avklarade är det dags att åka hem. Strax utanför grindarna stoppas bussen av några figurer på vägen.

– Där står mikroorganismerna på vägen och bordar bussen och säger att de har hört ett rykte att barnen fått veta vad man får och inte får slänga i toaletten och ber dem om hjälp. Vi bjuder in dem att komma och hälsa på hemma hos Karlssons toalett dagen därpå, för att se om vi kan samarbeta om att få människor att förstå vad som inte får slängas i avloppet och vad som passar att hamna där, berättar Anneli Morian från Kulturskolan.

Att blanda in drama med undervisning har visat sig vara ett bra sätt att nå fram med budskapet till eleverna.

– Det är en bra form att jobba på, vi sätter eleverna lite i expertroll. Det här är ett grepp som vi använder oss av ganska ofta. Det kan också vara mixen av realismen i studiebesöket och fantasin i teatern som gör att barnen går med på detta. Det blir också till ett slags tyst kontrakt där man går med i detta och får se vart det leder, säger Anneli Morian.

– Vårt syfte är att inspirera till elevernas eget lustfyllda lärande, säger Ann Sidén även hon från Kulturskolan.

Hemma på skolan får eleverna sedan vara producenter. I arbetet ingår nämligen några dagar då eleverna själva på olika sätt får arbeta vidare med de problem som dykt upp på toaletten. Det kan handla om att skapa exempelvis bilder eller musik utifrån vad de har fått lära sig.

– Vi kommer sedan och hälsar på i klassrummet då eleverna får visa vad de kommit fram till. Tanken är att det ska presenteras på något sätt, kanske i en utställning, säger Anneli Morian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!