Det tredje samtalet i ”Röörs salong” hade temat "Finns demokrati på teatern?"
Skådespelaren och regissören Lena Endre ville svara ja, med tanke på det grupparbete det innebär att repetera och spela en pjäs. Men under många yrkesår på bland annat Dramaten har hon också upplevt annat:
– Det har varit väldigt hierarkiskt, väldigt toppstyrt, menade hon.
Fast under pandemitiden har ensemblen på Dramaten ”träffats” på Zoom-möten varje fredag.
– Det blev demokratiska samtal. Alla kom till tals – och det var enbart konstnärliga samtal.
På senare år har hon som regissör försökt förändra en del av (o)vanorna på teatern. Av tradition är det vattentäta skott mellan yrkesgrupperna, men hon har bestämt att alla inblandade varje fredag ska äta lunch tillsammans.
– När alla pratar om en sak samtidigt, om problem med lösningar på scenen, blir det många synergier med allas kunskap. Vi har kommit på så bra lösningar då vi snackat ihop oss.
Att regissera är ett sätt för henne att göra teater ”som har med riktigt liv att göra”. Som för många andra kvinnor dröjde det ändå innan hon kände sig redo för det ansvaret.
– Vi kvinnor är rent generellt alltför försiktiga, fast vi är duktiga, erkände hon.
Att kvinnor regisserar är viktigt eftersom regissören ofta är starkt dominerande och skådespelarna bara brickor i spelet.
– Jag har upplevt att vi blir mer och mer utbytbara, säger hon.
Gunilla Röör instämde:
– Det är så mycket lydnad i vår bransch.
För att motverka det uppmuntrade Lena Endre teatereleverna i publiken:
– Be inte om ursäkt. Bara kör!
Så gjorde hon och Gunilla Röör när de var arga, unga scenskoleelever. Bland annat hamnade de hos en mossig teaterchef i Malmö. För att göra sig omöjliga iscensatte de en ”balett” till Saint-Saëns exakt tre minuter långa ”Svanen” – med scenkostymer av raklödder.
– Men, påpekar hon, raklöddret håller bara i tre minuter, sen blir det poröst och genomskinligt.
Som vänner sedan dess har de många gemensamma minnen som de delade med publiken, men till slut återkom de till de allvarliga frågorna om demokrati, metoo och det råa samtalsklimatet på sociala medier.
– Det är väldigt obehagligt. Hur vi pratar med varann har med demokrati att göra. Vi måste kunna samtala på ett sansat sätt. Det kan gå ohygglig snabbt att vi inte har demokrati.
– Vi måste prata om det, om och om och om igen, instämde Gunilla Röör.