”Koka björn” inleder samiska teaterns jubileumsår

Mikael Niemis ”Koka björn” inleder jubileumsåret för samiska nationalteatern i Kautokeino – utomhus, med publiken på renskinnsklädda snöläktare. ”Det blir enastående”, utbrister teaterchefen Rolf Degerlund.

Rolf Degerlund, chef för Beaivváš Sámi Našunálateáhter i Kautokeino som firar 40-årsjubileum med fyra urpremiärer under 2021.

Rolf Degerlund, chef för Beaivváš Sámi Našunálateáhter i Kautokeino som firar 40-årsjubileum med fyra urpremiärer under 2021.

Foto: Per Heimly

Teater2021-01-16 08:17

Beaivváš Sámi Našunálateáhter i nordnorska Kautokeino fyller 40 år 2021 och firar stort med fyra urpremiärer. 

Rolf Degerlund, skådespelare och tidigare chef för Norrbottensteatern, är chef för den samiska teatern. Han är entusiastisk inför jubileumsåret.

– Under de här 40 åren har teatern mött 254 000 människor i vår publik. Vi har spelat 4 807 föreställningar runtom i hela Sápmi. Det ska vi fira under hela 2021.

Först ut är Mikael Niemis ”Koka björn”, dramatiserad av Leif Stinnerbom. 

– Tänk dig Mikaels bok, av en norrbottning och tornedaling, med urpremiär i Sápmi, säger Rolf Degerlund.

Tanken var premiär i Oslo och en stor turné, men pandemin innebar ändrade planer. Istället spelas föreställningen utomhus.

På Bygdetunet i Kautokeino ska stora, rundade snöläktare uppföras. Publiken sitter på renskinn med en meters avstånd, och scenen är omgiven av eldar.

Efter premiärhelgen i Kautokeino 26–28 februari ges föreställningar i Karasjok, Tana, Alta och Tromsö.

– Ett gäng åker i förväg och bygger liknande läktare på de platserna. Sedan återkommer vi till Kautokeino och spelar där igen under påsken, berättar Rolf Degerlund.

Romanen ”Koka björn” från 2017 utspelar sig i byn Kengis sommaren 1852. En vallpiga försvinner i de djupa skogarna, och så en till. Folket ger sig ut på jakt efter den slagbjörn som man tror härjar, men prosten Lars Levi Laestadius fruktar något värre. Tillsammans med samepojken Jussi försöker han lösa fallet. Föreställningen beskrivs som en detektivberättelse om kulturkonflikter, förtryck och en revolutionär väckelsepräst.

Under pandemin har teatern läst in ljudböcker och filmat små barnföreställningar som lagts ut på hemsidan.

– Det kommer vi att fortsätta med. Det är en viktig verksamhet, för det samiska språket och för mötet med barnen. Under våren ska vi läsa in fler samiska berättelser. Det finns så många samiska böcker som inte finns inlästa som ljudbok. Jag tycker det är vårt ansvar att göra det, säger Rolf Degerlund.

Efter många års enträget arbete ska också hans dröm om ett nytt teaterhus bli verklighet:

– Det har varit min ”mission” sen jag kom hit. Nu ska det nya teaterhuset invigas hösten 2024, här i Kautokeino. Det är ohyggligt viktigt för den samiska kulturen att det blir ett tydligt ansikte för samiska teatern, säger han och tillägger:

– Det är lika viktigt som det var i Luleå när vi fick teaterhuset där. 

Rolf Degerlund sökte jobbet som teaterchef i Kautokeino mitt i en tung tid. Först dog en av hans kollegor, sedan hans egen pappa, och därefter hans frus föräldrar.

– Det vara bara sorg. Jag sökte för att komma bort från sorgen. Och så blev det så. Det är ett äventyr. Jag och Kerstin har flyttat hit med våra hundar och vi trivs med människorna, med den konstnärliga kreativiteten, med naturen. Vi fiskar och går på vidda, det här är hemma för oss.

Rolf Degerlund har hunnit bli 68 år och har varit chef för samiska teatern i fem år. Hans förordnande går ut den sista december 2023 – men han lämnar öppet för en fortsättning:

– På hösten 2024 ska nya teatern invigas, det måste lösas på nåt sätt. Så vi får se.                                                                                                                            

Jubileumsåret 2021

26 februari: ”Koka Björn” efter Mikael Niemis roman.

23 april: ”Solen är min far, jorden är min mor”, konsertföreställning baserad på Nils Aslak Valkeapääs böcker med Arktisk Filharmoni.

22 juni: ”Ljuden av snö” Drama om rysk flicka som tagit sig över gränsen i Kirkenes med cykel. En längtan till andra livsförutsättningar.

8 oktober: ”Pojken som retade norrskenet”, samisk musikal och familjeföreställning av Nils Gaup.

På senhösten repeteras ”Nollpunkt” om Altaupproret, premiär 6 februari 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!