– Hela den här föreställningen handlar om Norrbotten med alla dess ytterligheter – kylan och att det är lång till sjukhus men också att det är så underbart. Här finns både midnattssol och midvinterkyla. Det är inget mellanmjölksland, säger regissören Catarina Gnosspelius.
När de gemensamt kom på idén att ha köket som utgångspunkt för den nya produktionen kändes det helt rätt.
På scenen står Klara Pasma, Kim Gustafsson och Erling Fredriksson.
– Ett kök är hjärtat i hemmet och finns i hela världen. Där kan det vara fest eller allt kan vara slut och precis allting däremellan, säger Catarina Gnosspelius.
Tillsammans vill hon och ensemblen skapa en uppsättning som tar vara på det bästa av teaterns möjligheter.
– Den ska vara kul, tankeväckande, berörande och hoppingivande. Inte bara en lattjo-lajban-nummerrevy och inte heller en stor, tung pjäs, utan det finns allt.
Föreställningen är uppbyggd av texter, musik och koreografi, men innehåller också bilder på konst med gammaldags köksmotiv av konstnären Kerstin Westin.
Klara Pasma, 21 år, stod på Tornedalsteaterns scen för första gången i högstadiet och då vaknade intresset för meänkieli.
Hon är från Pajala men flyttade till Luleå för att gå estetiska programmet med teaterinriktning på gymnasiet. De senaste åren har hon blivit känd för norrbottningarna som artist och låtskrivare.
– Det har blivit mer och mer viktigt för mig att ta in meänkieli i mitt låtskapande, men oavsett vilket språk jag skriver på har jag mycket referenser till Tornedalen i mina texter, det är ju den kultur jag har vuxit upp med, berättar hon.
Klara Pasma tycker att köket är en given plats för en show.
– I mitt kök därhemma kan det verkligen likna en show. Man skrattar och gråter, bryter ut i sång, det blir diskussioner och ibland lyssnar man på Finnmix. Det är där man möts helt enkelt, det är där det händer.
För första gången ska hon dessutom få bidra med en egen text. Först kände hon sig lite osäker på om hon skulle klara av att skriva för scenen.
– Men så togs den så väl emot och då tyckte jag att det var jättekul.
Hennes bidrag handlar om vilka reaktioner man får från omgivningen när man berättar att man har flyttat tillbaka till Pajala – något som bygger på egna erfarenheter.
– Många säger att i Pajala finns ingenting att göra. Men det är tvärtom.
Hennes karaktär i showen får direkt jobb som lärarvikarie – i alla möjliga ämnen – men snart blir hon också tillfrågad om att bli alltifrån att ställa upp som fotbollstränare till kommunalpolitiker.
– Det finns så mycket roligt att göra men det gäller att inte ta på sig för mycket.
Andra som bidrar med texter är etablerade författare som Katarina Kieri, Mikael Niemi, Erling Fredriksson och Regina Veräjä. Men också en helt ny förmåga i dramatikersammanhang. Dennis Kalla är känd som artist och sångare, men nu debuterar han med ett teatermanus.
– Jag stötte på Dennis på en pimpeltävling för drygt ett år sedan och hörde att han gick på skrivarutbildning. Sedan har jag haft honom i tankarna tills det nu dök upp ett tillfälle att beställa en text, berättar Erling Fredriksson.
Kim Gustafsson är finlandssvensk från Borgå skärgård utanför Helsingfors.
– Den nordliga dimensionen är ny för mig, men det finns mycket här som liknar tvåspråkigheten där hemma, säger skådespelaren som för första gången får spela på meänkieli.