Svensk klassiker om barn i nöd blir musikteater

Vårens familjeföreställning på Norrbottensteatern är fylld av musik, humor och sorg – och en påminnelse om vår egen historia. ”Att väja för det svåra är att göra barnen en otjänst”, säger regissören Michael Cocke.

Karin Paulin, Peter Armitstead Åström, Anna Åsdell, Kristine Gulbrandsen, Maria Pontén och Erik Kaa Hedberg i "Barnen från Frostmofjället".

Karin Paulin, Peter Armitstead Åström, Anna Åsdell, Kristine Gulbrandsen, Maria Pontén och Erik Kaa Hedberg i "Barnen från Frostmofjället".

Foto: Pär Bäckström

Teater2022-02-15 07:07

”Barnen från Frostmofjället” är berättelsen om fem föräldralösa syskon som under nödåren i mitten av 1800-talet tar med sig geten Gullspira och ger sig ut på en lång vandring över fjället för att hitta ett bättre liv. Föreställningen bygger på barnboksklassikern med samma namn som skrevs av Laura Fitinghoff i början av 1900-talet.  

– Man kan göra berättelser om barn på flykt i dag. Men vi har valt att göra en berättelse om barn som för inte alls så länge sen, här i Sverige och Norrbotten, var tvungna att ge sig iväg helt själva för att försöka överleva, berättar Michael Cocke. 

Det är en musikteater med humor och spänning, men även sorg och umbäranden.

– Ändå är det en berättelse om hur barnen hittar nya vägar i livet och klarar av svåra saker. Det blev inte som de tänkt, men alla hittar någon ny väg.

Han betonar vikten av att bli påmind om sin egen historia:

– Vi lever i en privilegierad tid där man kanske tar för givet att man har mat i magen och tak över huvudet.

Michael Cocke har arbetat länge med barnteater och tycker att det är betydelsefullt att även den unga teaterpubliken får ta del av alla sorters berättelser: 

– Barn behöver, precis som vuxna, få bearbeta allt man är med om i livet: glädje, sorg, kamp och förluster. Vi ska absolut inte väja för det svåra. Det är att göra barnen en otjänst om de inte får gå in i berättelser med sorg och förluster. Personligen ser jag ingen skillnad på barn och vuxen publik i vad man kan berätta om. Det är vi vuxna som är rädda för att barn ska känna saker, av någon anledning som jag inte förstår.

Peter Armitstead Åström spelar femårige Månke: 

– Han vet nog inte riktigt vad det innebär att ge sig ut på fjället men hänger med, glatt och naivt. Sen inser han mer och mer att det inte är så härligt på resan. Han söker mycket trygghet hos sina syskon och sin fina get Gullspira, som är som en moders- eller fadersgestalt, säger han.

Karin Paulin gör rollen som Gullspira:

– När jag var liten kunde jag gilla när det var lite sorgligt, det var något härligt med det också. Det ska bli spännande att möta barnen i publiken, det är svårt att förutse vad de ska reagera på. 

Musiken är en stor del av föreställningen, nykomponerad av Tomas Isacsson och Martin Sundbom. En rund, specialbyggd scen gör det möjligt att växla mellan många olika miljöer, eftersom barnen hela tiden är i rörelse. 

Anna Åsdell från Giron Sámi Teahter är ny på Norrbottensteatern: 

– Man får verkligen historien från ”Barnen från Frostmofjället”. Det är mycket musik, bitvis roligt, men barnen slet, det var hemskt, det var svält och kallt. Och vi får följa med dem på den resan, säger hon och betonar att det är en föreställning för hela familjen:

– Den är absolut även för vuxna. Kanske har många glömt att det har varit svår svält även här, det är bra att bli påmind om.

Karin Paulin tillägger:

– Att folk kunde dö av svält för inte så länge sen, det tänker man inte på här när man sitter och mumsar på sina semlor. Det var en otrolig misär.

”Barnen från Frostmofjället” skulle egentligen ha haft premiär 2021. Förra våren hade de kommit halvvägs i repetitionerna men visste inte om de skulle få spela eller inte. 

– Vi hade visir, fick inte krama varandra. När någon var hemma med lindriga symptom fick den vara en saccosäck den dagen. Och de fick vara med på Zoom, vilket gjorde att repliken kom för sent hela tiden. Då var det svårt att få energi i arbetet, men det är mycket lättare nu, när vi dessutom vet att vi får spela och turnera, säger Karin Paulin.

”Barnen från Frostmofjället” har premiär den 16 februari och ska turnera i Norrbotten under våren 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!