Helmi gillar att spela dataspel och att testa nya saker. Hasse är däremot lillgammal. Till exempel tycker han om meänkieli för att det är gammalt; Hasse gillar nämligen allt som inte är nytt. "Hasse ja Helmi" kommer att spelas för skolelever med premiär den 23 september i Pajala, följt av turné i Norrbotten.
Men det tar inte slut för Hasse och Helmi efter skolföreställningarna. Tornedalsteatern kommer följa det omaka kompisparet genom många projekt. Bland annat kommer teatern samarbeta med utbildningsradion och spela in en musikvideo med Hasse och Helmi.
Skådespelarna Anton Hennix Raukola och Anna Åsdell ser fram emot att följa karaktärerna under så lång tid.
– Då lär man verkligen känna sin karaktär, säger Anna Åsdell som gestaltar Helmi.
Ett annat projekt för ungdomar som Tornedalsteatern nu drar igång är poddteater. Det är helt enkelt radioteater via podcast och förhoppningen är att ungdomar som inte kan, eller vågar, stå på scen ska få ut något av det.
– För många kan det vara jättetungt att stå på scen, men de vill ändå spela teater, då passar radioteater. Dessutom kan ungdomar från de olika kommunerna arbeta ihop utan att åka flera timmar för att träffas, säger projektledaren Nellie Skogsberg.
Den stora vuxenföreställningen som Tornedalsteatern sätter upp är "Lydia och Sekel – Två liv", vilket är en pjäs om författaren Sekel Nordenstrand och hans mor Lydia.
Sekel Nordenstrand föddes 1900 på Seskarö och skrev artiklar, romaner och diktsamlingar under sitt liv. Han umgicks med de så kallade Klarabohemerna, som Nils Ferlin, men har sedan sin död 1955 till stor del fallit i glömska.
Tomas Bresky har skrivit manus till "Lydia och Sekel – Två liv" och är fascinerad av Nordenstrands levnadsöde.
– Han var ett av 20 barn och drevs så otroligt mycket av att bli författare, säger han.
Till en början var pjäsen tänkt som en monolog. Men Tomas Bresky kom sedan på att han både ville ha en ung och en äldre Sekel Nordenstrand på scen, och manuset fick därför skrivas om.
– Det gjorde det nästan enklare eftersom det är så svårt att skriva monolog, säger Tomas Bresky.
Den yngre Sekel gestaltas av Anton Hennix Raukola, medan Peo Grape spelar den äldre.
Tomas Bresky har låtit sin journalistiska ådra synas i manuset; han har gjort ordentlig research och intervjuat flera av Sekel Nordenstrands släktingar. Han hoppas att pjäsen kan bidra till att lyfta den bortglömde Seskaröförfattarens gärningar. Men som författare tycker Tomas Bresky att Nordenstrand har en del att önska.
– Han är inte en av våra största om man säger så. Gunnar Ekelöf sa om honom att han var en man av sanningslidelse. Han umgicks mycket med Klarabohemerna som nog hade en lättsammare inställning till sanningen.
Men det finns mycket annat med Sekel Nordenstrand som är värt att hylla, anser Tomas Bresky.
– Att han kämpade så hårt för att bli författare är inspirerande. Jag tror att man kan finna motivation i det även om man inte skriver, utan till exempel dansar eller spelar basket. Och så var han kristen socialist, vilket han poängterade och levde efter.
"Lydia och Sekel – Två liv" beräknas ha premiär i mars 2021.