Årets sommarteater av Norrbottensteatern är Molières klassiska komedi ”Den inbillade sjuke”. Premiären planeras till den 12 juni på Hägnan i Gammelstad, och tanken är att föreställningen ska turnera i länet under fyra veckor. Tio orter finns med i spelschemat, bland annat Seskarö, Jokkmokk och Pajala.
– Vi är väldigt glada att ha möjlighet att spela. Nu, ta i trä, verkar det gå att ha premiär som planerat, säger regissören Rasmus Lindberg
I pjäsen får hypokondrikern Argan (Roger Storm) uppmärksamhet genom att vara sjuk, och vill att dottern ska gifta sig med en läkare.
Dottern Angelique spelas av Maja Runeberg, som också har ett ”teatersportliknande” uppdrag: När publiken på varje spelplats fått säga sin favoritstad i Norrbotten ska Angelique prata den dialekten under föreställningen.
– ”Angelique” är en otroligt typisk kvinnoroll. Hon ska bli bortgift och protesterar, men gör egentligen inte något annat än att säga ”snälla pappa, låt mig slippa gifta mig med den där, jag gifter mig med den här istället”, säger hon.
– De flesta norrbottniska dialekter har något prosaiskt över sig, de är inte så förfinade. Kontrasterna mellan den kärva dialekten och väna Angelique tror jag kommer att skapa mycket humor, säger Maja Runeberg som har jobbat hårt med inlärningen:
– Den svåraste att göra humor av är Kalixdialekten, för den går så långsamt. Övertorneås är lättare, den är rapp och framåt. Jag ska också öva mer på skillnaderna i de olika tornedalska dialekterna. Men jag kommer att göra bort mig. Kalixborna kan man inte lura, säger hon och ler.
– Det blir lokalförankrat, eftersom allt annat utspelar sig i Paris. Vi åker omkring med en liten slottsteater med mycket guld, blått och rosa. På det här sättet får vi en liten ”air” av att vi behåller Norrbotten i våra hjärtan, berättar Rasmus Lindberg.
Beslutet om att spela ”Den inbillade sjuke” fattades 2019, långt innan pandemin slog till.
– För ett år sedan tänkte jag att det blir besynnerligt, men nu känner jag att det är kongenialt. Det handlar ju om känslan vi alla i någon utsträckning har gått med. Vi har varit väldigt inriktade på vår egen hälsa och låtit det hindra oss från att leva livet, säger han och citerar pjäsen: ”Vi lyssnar hellre på vårt hjärtas slag än vårt hjärtas röst.”
”Den inbillade sjuke” spelas i tidstypiska kläder.
– Historien bygger på att Argan tar en massa lavemang mot exakt alla sjukdomar, den är väldigt svår att förflytta i tid, då den är så tydligt daterad.
Men trots att den utspelar sig på 1600-talet har den kopplingar till vår tid.
– Pjäsen skrevs som en satir mot häxmästare som skor sig på vanliga människor. Här blir satiren kanske mot vår egen rädsla av krankhet och orolighet för döden och att bli sjuka, som vi alla har gått med i olika utsträckning. Vi måste stöpa om det så att man har möjlighet att skratta åt det, annars blir det besynnerligt, säger Rasmus Lindberg och tillägger:
– Nu hoppas vi bara att vi får spela.