Författaren, poeten och dramatikern Athena Farrokhzad och regissören och koreografen Carl Olof Berg fick i uppdrag av Norrbottensteatern och Ung scen norr att arbeta fram en föreställning som bygger på unga norrbottningars berättelser.
Under hösten 2021 åkte de runt i skolor i Norrbotten:
– Vi mötte nio klasser under sammanlagt 27 korta workshoppar. Det var som ”speed dating”, väldigt intensivt, berättar Carl-Olof Berg.
Eleverna fick formulera sig genom text, praktik och koreografi.
– Vi pratade, skrev och jobbade fysiskt. Vi ville få fram en sorts collage av bilder och språk som vi kunde plocka med oss in på scenen, från deras liv och deras tankar om framtiden. Föreställningar, drömmar, rädslor och ilska, i relation till framtiden, är centralt. Och en växelverkan mellan tankar om den privata framtiden och världens framtid, säger Athena Farrokhzad.
Hon gav eleverna tydliga frågor att prata om: Var befinner jag mig i dag? Var skulle jag vilja vara? Vad kommer fram när jag börjar väcka de tankarna? De som ville fick donera materialet till föreställningen. Carl Olof Berg hade olika fysiska övningar med eleverna.
– Det var väldigt kul. Vi träffades, gjorde ett gästspel på en timme i någons liv, så man hinner inte bygga upp några egentliga relationer. Men det skrevs och arbetades fysiskt med en väldigt stor intensitet och entusiasm, det var väldigt tydligt, säger Athena Farrokhzad.
Hon uppskattar de många förtroenden de fått ta del av:
– Det är mycket begärt att man ska komma in i ett klassrum i en timme, och så ska eleverna dela med sig av sitt innersta. Det har varit väldigt berörande, säger hon.
Berättelserna kan handla om allt från en dröm om att bli bättre på matte, att få bättre transvård eller att mensskydden ska vara gratis i framtiden, till ilskan över att crossen inte funkar eller att vilja göra slut med sin mamma.
– Och allt det här samexisterar, säger Carl Olof Berg.
– Precis, och vägen mellan det där lilla och det stora, samhälleliga, är ofta ganska kort. Vad drömmer jag om för egen del, vad är jag rädd för när det gäller världens utveckling, tillägger Athena Farrokhzad.
Materialet har de "kört i en stor tombola", säger hon, och Carl Olof Berg tillägger:
– Samtidigt har vi jobbat fram rum, musik och text parallellt, utifrån tematik kring politiska tal, som var ingången, och Framtidsspelen.Det blir ett slags helhetsupplevelse där alla delar är lika viktiga. Beroende på vem du är kan du se olika saker. Föreställningen levererar inga svar. Det kan vara ”feelgood”, men behöver inte vara ”happy end”. Vi vill att den ska aktivera, så att du kommer ut ur rummet och har behov av att skrida till handling. Det känns viktigt.
Athena Farrokhzad har jobbat med texten och språket. Hon är känd för sitt kraftfulla, direkta och raka sätt att skriva, vilket också avspeglar sig i föreställningen.
– Textmässigt tänker jag att föreställningen bygger mycket på det kraftfulla, raka, direkta, drastiska, och även humoristiska ibland. Samtidigt det drömska, vaga, intima. Så dynamiken är viktig där. Kollektivet, det mångröstade polyfona, att avlyssna världen, och hur ungdomar och människor talar om framtiden, har varit jätteviktigt.
– Det finns tydliga delar där det eleverna donerat finns närvarande som en kör av röster. Sen finns ett spår som är mer ”Framtidsspelen”, där fyra ungdomar tävlar om en biljett till den perfekta framtiden, säger Carl Olof Berg och berättar att de funderat mycket kring spel:
– Spel bygger på att de flesta förlorar, annars är det ingen som vinner. Oavsett om det sker på tv, pengar, triss eller det sociala spelet, så sätter det igång komplexa drivkrafter, framför allt girighet och fåfänga, som jag är intresserad av. Vad innebär en perfekt framtid, och för vem? Det är utgångspunkten.
– Man kan vänta sig en intensiv timme, säger Athena Farrokhzad.
– Det är en väldigt brutal ”postkodmiljonären”, med både livet och döden som insats, tillägger Carl Olof Berg.
”Framtidsspelen” spelas både som skolföreställningar i Norrbotten och som offentliga kvällsföreställningar, med premiär den 2 mars i Luleå.