Producenten Regina Veräjä förklarar valet av Mozarts kortopera som ett jubileum. Det är tio år sedan Tornedalsteatern fick sin första teaterdirektör och vad kan då inte passa bättre än att ge en föreställning som handlar om en teaterdirektör för ett resande teatersällskap.
I tornedalsk tappning får verket rätt och slätt titeln Teatteridirektööri, utan hänsyn till att tre andra språk också hörs på scenen: finska, svenska och – italienska.
När denna lättsamma kortopera hade premiär i slottet Schönbrunn i Wien den 7 februari 1786 var det med ett libretto av Gottlieb Stephanie och det var en drift med operavärlden. Tornedalsteatern har valt en senare textförfattare, Louis Schneider, som för lustspelet vidare i en modernare tappning.
Utöver ouvertyren finns det bara fyra sångnummer och musiken omfattar bara 30 minuter, men mellan musikframträdandena är det mycket talad dialog.
– Styrkan i denna musikpjäs är att den tar ner finkulturen till en folklig nivå och med kvalitet. Vi har proffs med men vi får kvalitet också med sångare som inte är klassiskt skolade. Amatörer kan sjunga opera och det går att sjunga dessa sånger utan att vara skolad. Även på italienska, säger Ingemar Raukola, som spelar teaterdirektören.
– I prologen finns det lite inslag av Mozarts Trollflöjten. Förebilden till teaterdirektören skrev librettot till trollflöjten.
Det är en stor ensemble bakom pjäsen. Av de totalt 40 medverkande är det 30 som har plats på scenen. I gruppen finns tillfälliga gäster, som Johanna Lehesvuori. Hon är finsk sopran som frilansat i Finland i tre år och nu är på väg att ta en masterexamen på operahögskolan i Stockholm.
– Jag känner Robert Lind som kommer härifrån Pajala och som jag studerat tillsammans med i Stockholm. Han värvade mig till den här uppsättningen. Det här känns nytt för mig att spela i ett cirkustält här i Pajala, men den här operan är inte ny för mig. I Finland gjorde jag den 2012 i Lappeenranta men då bara på finska. Nu måste jag klara den på svenska också.
I Lappeenranta spelade hon rollen Madame Silberklang i Gottlieb Stephanies libretto, men i Louis Schneiders blir det nu som mamsell Ulich.
– Mozarts musik är jättevacker men inte så lätt att sjunga, men det är bra roller för en sopran. Egentligen gillar jag alla kompositörer men Händel älskar jag mest att sjunga.
Det är Catherine Parment som tillsammans med Carina Henriksson regisserar denna "Folkmozart" med en blandning av professionella skådespelare och amatörer.
– Mozarts enaktare är inte tillräckligt lång för att räcka till en helaftonsföreställning. Därför har vi tillfört en prolog med musik och dans kring ett väsen likt Puck i En midsommarnattsdröm och våra egna vettar, säger Catherine Parment.
40 personer är inblandade i produktionen och det är inte alltid lätt att fylla alla roller med aktörer.
– Men det är så enkelt här i Pajala. Fattas det någon så ringer vi någon annan. Det är som i Mumindalen, alla är bra, säger Catherine Parment.
Louis Schneiders libretto till Mozarts musik är en omfattande omarbetning av ursprungsverkets, som förvandlade enaktaren till ett stycke både av och med Wolfgang Amadeus Mozart. Så Mozart själva stiger in på scenen och den rollen har David Forsberg.
– Jag får nöjet att anställa Mozart som skådespelare, säger Ingemar Raukola, teaterdirektören.
Premiären sker i cirkustältet i Tomtemagasinet i Juhonpieti på midsommarafton. Utöver den blir det två föreställningar.
– Det är svårt att hålla ihop hela flocken och spela mera, men kanske det blir en föreställning i Finland i slutet av juli, säger Carina Henriksson.