– Nu när strålkastarna är riktade mot Umeå vill vi visa vad vi går för. Vi slår på trumman, det här ska bli mäktigt. Vi har repeterat i en ishall utanför Skellefteå och trots det stora och mäktiga känns det faktiskt också intimt när man sitter där.
Det berättar regissören Olle Törnqvist, vars stora uppgift har varit att foga samman de tre nyskrivna pjäserna som föreställningen bygger på.
Utöver det ingår också musik, spoken word, dans och körsång; det har handlat om att foga samman fem olika ensembler och ännu fler viljor och visioner.
– Olika kulturer och olika sätt att arbeta har mötts och vi har uppfunnit vår egen värld att verka i. Den här spretigheten har varit väldigt kul, säger han.
Tre unga, norrländska dramatiker fick uppmaningen att berätta hur det är att leva i Norrland i dag. För Teater Västernorrlands räkning har Thérese Söderlind skrivit Rykten på bygden, om gammpojken Leif som ryktas ha träffat en kvinna i Thailand som dock visar sig komma från Göteborg.
Västerbottensteatern bidrar med Gustav Tegbys Vi besvarar ditt samtal så snart vi kan, om ett callcenter i Bastuträsk, och Norrbottensteatern med Camilla Blomqvists Måste gå hem innan det blir mörkt, där Övertorneå ligger mörklagt i elkonfliktens spår.
Dessutom bidrar Giron Sámi Teáhter med musik och spoken word och jämtländska Teater Barda med dans.
– Jag har klippt sönder de här pjäserna drastiskt och vävt samman dem igen. Trots att de skrivits var för sig känns det självklart att de hör ihop. Det är otroligt fascinerande när delarna vävs ihop till en berättelse som sammantaget är något mycket större, säger Olle Törnqvist.
Ingen ska tveka om vilken landsända det handlar om, och hur den landsändan känner sig i förhållande till resten av landet, men det är högst allmängiltiga berättelser om mänskliga relationer, menar Olle Törnqvist:
– Vi har inte försökt norrländska till något. Snarare säger vi: "Kolla vad mycket det finns här, vilken stor berättelse den här delen av landet har". Sedan får man huka sig när Mimi Märak kör sin spoken word, det är tuffa puckar om att vara minoritet i Sverige.
Ensemblen är utspridd över halva Sveriges yta. Som mest har de fem norrländska teatrarna 86 mil emellan sig. Den logistiska planeringen har krävt sin kvinna och turnén som nu väntar är en minst lika stor utmaning som pusslet med repetitioner och scenbygge.
– Vi har hela tiden haft en konstnärlig drivkraft, vi ville experimentera helt enkelt. Det här stora formatet har inneburit en enorm kompetensutveckling inte minst för teknikerna, berättar Med Reventberg, projektledare och en drivande kraft bakom "Norrländsk passion".
Hon hoppas att det faktum att föreställningen ges i ishallar ska locka en bredare publik än vanligtvis.
– Vi har fått ett fantastiskt bemötande, det här projektet har fört idrottsrörelsen och kultursektorn närmare varandra.