Andra sommaren med spionen Enbom

Kläppenteatern i Boden spelar Spionoperan för andra sommaren. Nya på scenen i år är Mikael Midbjer och Maria af Malmborg – en amatör mot ett proffs i rollerna som makarna Fingal och Olga Larsson.

Mikael Midbjer i rollen som Fingal Larsson, festfixare i Bjurå.

Mikael Midbjer i rollen som Fingal Larsson, festfixare i Bjurå.

Foto: Kurt Engström

TEATER 2014-06-25 03:39

– Jag har förberett mig för rollen sedan slutet av april och läst boken av Tomas Bresky. Sedan har jag fått mig berättat hur Fingal var som person, säger 47-årige Mikael Midbjer från Harads.

Han har en betydande erfarenhet som skådespelare på amatörnivå. Redan 1998-99 fanns han med i pjäsen Agnes, älven och upproret, med handlingen förlagd till 1800-talet och engelsmännens försök att exploatera Norrbottensmalmen.

Sedan har det blivit många uppsättningar med Haradsrevyn, men Spionoperan är annorlunda, professionell teater.

Om sin rollfigur som Fingal Larsson, mannen som mytomanen Fritiof Enbom anger som medspion, säger Mikael Midbjer:

– Han är en person som är noga att allt ska gå rätt till, en plikttrogen man. Samtidigt var han också Bjurås festfixare och stolt över sin anställning som banbiträde vid SJ, en anställning som han förlorade på grund av spiondomen.

Mikael Midbjer får gestalta Fingal Larssons förvandling.

– Han överklagade spiondomen fyra gånger och det upptog mycket av hans tid. Kanske blev han lite bitter och hans kamp gick ut över familjen, inte minst för hans dotter blev det lite för mycket.

Maria af Malmborg är professionell skådespelare som gör rollen som Fingal Larssons maka Olga. Hon har rutin från friluftsteater. Redan 1979, första året efter scenskolan, spelade hon med i pjäsen om Sundsvallsstrejken.

Att det nu blev Kläppenteatern i Boden och Spionoperan beror på Spionoperans regissör Eva Gröndal. Hon fanns med i pjäsen Mig äger ingen som också regisserades av Gröndahl och så kom hon till Kläppenteatern.

– Här gör jag två roller. Förutom Fingal Larssons hustru Olga som bryter ihop inför lögnerna och att hennes man inte blir trodd, spelar jag också Valborg Lundgren, Hugo Gjersvolds advokat. Det fanns stora förhoppningar på henne, men hon gjorde ingen större insats för hans försvar, säger Maria af Malmborg.

För Göteborgskådespelaren Lars Magnus Larsson blir det väl insuttna roller, för han var med redan förra året. Dessutom har han suttit på samma soffa som mytomanen Fritiof Enbom.

– Min dåvarande svärfar var anställd vid SJ och när vi besökte honom i sommarstugan i Kusån satt vi på en gammal SJ-parksoffa som tagits från Bjurå. Han förklarade för mig att "nu ska du veta att den här soffan har Enbom suttit på".

Lars Magnus Larsson har rötterna i Öjebyn, bror till sångerskan Anna-Lotta Larsson och föräldrarna verksamma på Framnäs musikskola. I Spionoperan gör han flera roller, bland annat som Dagens Nyheters journalist Leif Kihlberg.

– Han var både journalisten som skrev om Enbomaffären samtidigt som han satt som nämndeman i tingsrätten i målet mot Enbom. Han var också författare till skriften Norrbottenskommunismen och sabotagefaran.

På tisdagen genomfördes den andra repetitionen inför premiären nästa fredag, den 4 juli. Det blev också en rituell öppning av spelsäsongen när Rolf Degerlund hissade Kläppenteaterns fana.

– Vi gör som Globeteatern på Shakespeares tid. Nu vet alla att spelsäsongen har börjat, förklarade Degerlund med skäggstubb och i sliten Fritiof Enbom-kostym.

Enbomaffären

Den 11 februari 1952 greps den förre journalisten vid tidningen Norrskensflamman och SJ-anställde Fritiof Enbom anklagad för spioneri.

Enbom hade självmant berättat om sitt spioneri för sin hyresvärd, som till slut kontaktade säkerhetstjänsten. Efter Enbom greps ytterligare sex personer. Dessa kom i pressen att kallas Enbomligan. Utöver Enbom åtalades banarbetaren Hugo Gjersvold, trädgårdsmästaren Martin Enbom (bror till Fritjof), bokförläggaren och stadsfullmäktigeledamot i Halmstad Artur Karlsson, kontoristen Tage Wickström, banbiträdet Fingal Larsson samt Lilian Ceder, tidigare arbetskamrat med Enbom på Norrskensflamman och en tid hans flickvän.

Den 31 juli 1952 dömdes Enbom och Gjersvold till livstids straffarbete, medan fyra av de andra fick fängelsestraff av varierande längd. Wickström frikändes helt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!