Stämningen på topp

I år är det 100 år sedan den allra första riksspelmansstämman hölls i Sverige. Det firas med en manifestation för folkmusiken. I helgen intar närmare 1 600 spelmän och dansare från hela landet Skansen i Stockholm.

Alla generationer är välkomna till Århundradets spelmansstämma på Skansen i helgen.Foto Casper Hedberg / Scanpix

Alla generationer är välkomna till Århundradets spelmansstämma på Skansen i helgen.Foto Casper Hedberg / Scanpix

Foto: Casper Hedberg / SvD / SCANPIX

Sverige2010-08-04 07:52
170 riksspelmän, mer än 1 500 ”vanliga” spelmän och dansare – och så Benny Andersson, Kalle Moraeus och Orsa spelmän som grädden på moset.
Århundradets spelmansstämma tjuvstartar med musikaliska aktiviteter på Centralstationen, Musikmuseet och andra strategiska platser i Stockholm den 5 augusti för att kulminera på Skansen i helgen.
– Det här är ett fantastiskt kulturarv som är viktigt att lyfta fram. Men det är också en riktig fest, säger förra statsrådet Ingela Thalén, ordförande för Svenska folkdansringen och projektledare för Århundradets spelmansstämma.
Yngre sviker
Folkmusik och folkdans har länge engagerat svenskarna. I dag är sammanlagt 50 000 personer engagerade i de tre organisationerna Spelmansförbundet, Riksförbundet folklig musik och Svenska folkdansringen, som står bakom helgens arrangemang. Uppemot en kvarts miljon människor besöker årligen en spelmansstämma.
Samtidigt hissas varningsflaggor från spelmanslagen. Spelmännen blir äldre och äldre, de yngre verkar inte lockade av att ta upp traditionen.
Ingela Thalén är inte orolig inför framtiden, men konstaterar att det gäller att försöka nå ut till en yngre målgrupp.
– Väldigt många unga musicerar, men de är inte riktigt knutna till organisationerna och känner ingen delaktighet i amatörkulturrörelsen. Vad vi vill göra med den här manifestationen är också att tala om ”hallå där alla ni som dansar och spelar, vi finns, och ni får gärna vara med oss också”. För när vi trillar av pinn då måste någon vara där och ta hand om det.
Ni är ju rätt många som ska uppträda på Skansen, vad händer om det blir dåligt väder?
– Då blir det tråkigt. Vi har inga som helst reserver för dåligt väder, det har man inte på Skansen. Några kan spela under tak, andra kan inte göra det. Men spelmän är härdade och vet att man är beroende av väder och vind.

170 riksspelmän, mer än 1 500 ”vanliga” spelmän och dansare – och så Benny Andersson, Kalle Moraeus och Orsa spelmän som grädden på moset.Århundradets spelmansstämma tjuvstartar med musikaliska aktiviteter på Centralstationen, Musikmuseet och andra strategiska platser i Stockholm den 5 augusti för att kulminera på Skansen i helgen.– Det här är ett fantastiskt kulturarv som är viktigt att lyfta fram. Men det är också en riktig fest, säger förra statsrådet Ingela Thalén, ordförande för Svenska folkdansringen och projektledare för Århundradets spelmansstämma.
Yngre sviker
Folkmusik och folkdans har länge engagerat svenskarna. I dag är sammanlagt 50 000 personer engagerade i de tre organisationerna Spelmansförbundet, Riksförbundet folklig musik och Svenska folkdansringen, som står bakom helgens arrangemang. Uppemot en kvarts miljon människor besöker årligen en spelmansstämma.Samtidigt hissas varningsflaggor från spelmanslagen. Spelmännen blir äldre och äldre, de yngre verkar inte lockade av att ta upp traditionen.Ingela Thalén är inte orolig inför framtiden, men konstaterar att det gäller att försöka nå ut till en yngre målgrupp.– Väldigt många unga musicerar, men de är inte riktigt knutna till organisationerna och känner ingen delaktighet i amatörkulturrörelsen. Vad vi vill göra med den här manifestationen är också att tala om ”hallå där alla ni som dansar och spelar, vi finns, och ni får gärna vara med oss också”. För när vi trillar av pinn då måste någon vara där och ta hand om det.Ni är ju rätt många som ska uppträda på Skansen, vad händer om det blir dåligt väder?– Då blir det tråkigt. Vi har inga som helst reserver för dåligt väder, det har man inte på Skansen. Några kan spela under tak, andra kan inte göra det. Men spelmän är härdade och vet att man är beroende av väder och vind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!