Spännande läsning om bondeuppror

25 februari 2017 06:00

Sverige har precis startat krig mot Danmark, år 1659. Alla unga män måste ställa upp i kriget. Men nu är det så att alla inte vill vara med. I Uggledalen försöker bönderna komma på ideér för att slippa kriget. Jon vill verkligen inte vara med, och är rädd för att hans pappa Stor-Jon ska behöva ställa upp. Då kommer han och hans kompis på en bra idé för att bönderna ska slippa kriget ...

Jag gillade den här boken. Den var spännande och man lärde sig på samma gång lite om hur man hade det förr. Min favoritkaraktär i boken är Petrus, som är en präst. Han är ganska envis, och vågade gå emot andra och ha egna åsikter, vilket påminner lite om mig själv.

Kalle Holmqvist har skrivit väldigt mycket, mest på deltid samtidigt som han haft andra arbeten. Han har inte bara skrivit böcker utan också artiklar på Aftonbladets kultursida, bland annat om historia. Förutom "Tjockskallarnas uppror" har han skrivit en bok som heter "Fred med Norge". De flesta av hans böcker handlar om historia.

Boken passar barn från cirka 10 år. Vissa utryck kan dock vara lite svåra att förstå. Den här boken är lite historia och lite fakta. Personerna i boken är påhittade, och även platsen Uggledalen. Men boken beskriver även hur bönderna hade det på den tiden i Sverige.

NY BOK

Kalle Holmqvist Tjockskallarnas uppror Omslag: Valentin Schönbeck
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!