Skivrecension: Svensk pop med punknerv

Lovisa Thurfjell presenterar en stabil debut som både bör tilltala den gamla Tiger Bell-publiken och fans av svensk pop i största allmänhet.

Lovisa Thurfjell solodebuterar som Hundmänniska, men en platta som andas både punk och vispop.

Lovisa Thurfjell solodebuterar som Hundmänniska, men en platta som andas både punk och vispop.

Foto:

Skivrecension2017-02-01 10:00

Luleåbördiga Lovisa Thurfjell gjorde sig för några år sedan ett namn som sångerska i hyllade Tiger Bell. När det bandet nu verkar ha lagts på is på obestämd tid har hon valt att gå vidare med sitt eget svenskspråkiga projekt Hundmänniska. Och det råder ingen tvekan om att hon klarar sig mer än väl utan sina gamla bandkamrater.

Debutalbumet ”Det är som det är” (med bara sex riktiga låtar kanske minialbum egentligen är en bättre benämning) har föranletts av tre singlar som var och en visat upp olika sidor av Lovisa Thurfjells artistskap. Inledande ”Res Dig Upp” förde tankarna både till Hurula och tidigare nämnda Tiger Bell, medan ”Inte Längre” drog mer åt modern svensk pop á la Säkert.

Och det visar sig vara den sistnämnda som är mer talande för det övergripande soundet på ”Det Är Som Det Är”, även om Lovisa Thurfjell alltid slänger in ett visst mått av råhet och klädsam punknerv i mixen och på så vis lyckas göra något eget av ett annars väl beprövat recept.

Tredje singeln och plattans enda lite taggigare låt, ”Ha Det Bra (Dra Åt Helvete)”, känns i sammanhanget nästan lite malplacerad. Inte för att jag inbillar mig att det är något Lovisa Thurfjell bryr sig om. Hon har själv beskrivit arbetet med plattan som kompromisslöst, och om det innefattar att slänga in en kaktus bland tulpanerna så må så vara.

Som så många andra svenska artister de senaste åren har Thurfjell valt att lägga engelskan på hyllan och istället skriva på sitt modersmål. Ett klokt val som ger låtarna en närhet och äkthet som ibland tenderar att gå förlorad på engelska.

Med "Det är som det är" visar Lovisa Thurfjell att det går att göra pop på svenska utan att det blir varken mesigt eller tråkigt. Några låtar till hade inte skadat, men allt som allt är "Det är som det är" ett steg i helt rätt riktning och förhoppningsvis början på något ännu större.

Hundmänniska

"Det är som det är"

Betyg: 4

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!