Det sjuder av aktivitet i de båda rivningshusen, för det är bråttom att få klart konstutställningen som öppnar för publik på torsdag den 3 augusti.
Samhällskonstprojektet "Horizont – building bridges thru art" handlar lika mycket om konstnärliga som om mellanmänskliga möten.
Startskottet till projektet var en önskan att överbrygga motsättningar mellan finska och svenska ungdomar. Initiativtagarna jobbar nämligen med ungdomsverksamheter i Finland och Sverige.
– Efter pandemin och de stängda landsgränserna, började vi märka tendenser av fientlighet bland ungdomarna. De hade börjat prata om "vi" och "dem" och till och med arrangerat ett en landskamp i slagsmål, berättar Kitta Kuolju, Pia Tohveri, Jan-Mikael Hakomäki och Krista Sjöberg, fyra av fem som ingår i arrangörsgruppen.
– Vi började fundera på ett projekt som kunde bygga broar och skapa dialog mellan ungdomarna istället. Jan-Mikael hade besökt ett lyckat samhällskonstprojekt i ett rivningshus i Helsingfors och föreslog att vi skulle göra något liknande här.
När arrangörerna väl beslutat dra igång projektet gick allting väldigt fort. De hade bestämt sig för att ha en andel etablerade konstnärer och skickade ut en annons. Gensvaret var stort och därefter följde en intensiv period av att söka finansiering, samarbetspartners med mera. I rask takt har fler anslutit och projeket blivit mer omfattande.
Det har varit som att alla bitar har fallit på plats av sig självt, berättar Kitta Kuoljo.
– Först hade vi rivningshuset Tornedalsskolan i Haparanda. Senare fick vi även förfoga över ett rivningshus i Torneå också. När vi fick veta det, så det var nästan som magi, det var perfekt för hela projektidén.
I Tornedalsskolan har nästan alla salarna redan fyllts med konstinstallationer och graffiti. På ett långbord i korridoren tillverkar norska Andrea White Hveding fiskar i tyg som ska ingå i en installation.
I ett trångt utrymme bakom kärl och hinkar jobbar konstnären Essi Korva med en relief som hon formar med en cementblandning. En slingrande växt växer fram på väggarna, den ska sedan färgläggas.
– Det ger en känsla av frihet. Man slipper prestationskraven när man gör konst i ett hus som snart ska rivas. Jag och mina workshop-deltagare har kul. Jag lär ut min teknik och säger sedan, gör vad ni vill!
Konstnären Jouku Alapartanen, har hållit workshops i porträttmåleri och nu står han och målar sitt porträtt av fotografen Mia Green på en vägg.
– Mötet med ungdomar är givande även för mig, jag får svara på frågor om hur man försörjer sig som konstnär och jag kan ge en del råd.
Längre in i korridoren står Andrea Ravelli från Torneå och målar en vägg. Hon är elev på en skola där.
– Det här är höjdpunkten av allt jag har gjort i hela mitt liv i Torneå. Jag känner att jag hittat mitt kall, jag vill studera vidare till konstnär. Här har jag hittat min flock, säger hon med eftertryck.
Hyreshuset i Torneå har en stor tvådelad muralmålning på ena gaveln. En finsk, "DonPoro900", och en svensk graffitikonstnär "Stig" har målat den. Längst ner ses resultatet av workshops som de hållit med ungdomar.
– Bilden till vänster är en hyllning till en levande legend "Pullo Ekki". En man med lätt funktionsvariation som samlar pant och städar staden Torneå, berättar Kitta.
Vid den andra husgaveln står Juha Mytkäniemi och Santeri Karttonen, vars alias är "Roy", vid en skylift och ska just färdigställa en muralmålning. De är båda lärare till yrket och har ett gemensamt intresse för graffiti.
– Det här är ett bra projekt som gör att ungdomar kan känna att de också har en röst i hur offentliga platser ska se ut. Och så får de se att vi som gör graffiti inte är några "bad boys".
Livemusik och happenings kommer äga rum i båda städerna på vernissagedagen. Utställningen pågår sedan i båda länderna i augusti och september.