Det kuperade fjällandskapet binds samman av sjön Langas och Stora sjöfallet som avtecknar sig i horisonten. Midnattsolen förgyller upplevelsen av landskapet och fortsätter att sprida sin glans över festivalens deltagare. De har alla samlat i Saltoluokta en dryg vecka efter midsommar. Till i år är festivalen förkortad till tre dagar istället för det vanligtvis fyra dagarna.
– Genom att minska antalet dagar så vill vi ge festivalen ett högre tempo och kan skapa en större känsla av närhet, säger Julia Palo, festivalarrangör.
Intimiteten i upplevelsen är något som Julia återkommer till i vårt samtal. Närheten till naturen, närheten till artisterna och den familjära stämningen som saltofolk skapar för sina deltagare.
– Här äter alla lunch och middag samtidigt, besökare som artister, det finns ingen viplounge.
Julia Palo tror att det är just den familjära stämningen som gör att deltagarnas ålder sträcker sig till allt från barn och personer på 70 år och ger en unik inramning för festivalen.
– Vi har personer som reser upp hit till Salto för festivalen och sen har vi dem som stannar till under sin vandring och stannar ett par nätter för att de snubblar över festivalen, säger hon.
Saltofolk har många återkommande inslag där man har en blandning mellan nya och gamla artister. En som varit med sedan 1991 är Oline Bakkom, som sedan tio år även jobbar som festivalgeneral. Hon kom upp som artist 1991 och har bara missat ett år på de senaste 25 åren.
Hon menar att kontrasten med att känna sig frånkopplad från världen runt om den intimitet som deltagarna känner till varandra förhöjer upplevelsen av festivalen.
– Närheten till naturen och människorna som deltar inspirerar till djupa samtal och förhöjer känslan av närvaro, säger hon.
Det tror hon är grunden till att så många artister och besökare vill komma tillbaka, år efter år.
– Artisterna som kommer upp kan vara väldigt slitna men när de lämnar så är det som att de har laddat batterierna.
– Alltid efter att festivalen är över så har jag massor med sms som säger "tack, tack, för att jag fick vara med om den här fantastiska upplevelsen."
Oline Bakkom menar att ett tydligt tecken på att de skapas djupa band på festivalen syns i att de artister som spelar på festivalen, efteråt bildar nya konstellationer och börjar spela med varandra. De nyformade banden kommer därefter tillbaka för att uppträda på nästa Saltofolk.