Tårtor flögs upp från Stockholm till Bistron i Luleå

Här är krogen skapade matintresse i Luleå – långt innan dagens hyllade restauranger. Bistron på Storgatan.

Bistron - Le bistro petit Maxim

Bistron - Le bistro petit Maxim

Foto: Eija Dunder

Restaurang2021-04-03 19:56

Trots pandemins skugga över världen är utbudet restauranger fortfarande stort i Luleå, som haft ett rykte som stark restaurangstad. Men långt innan CG, Hemmagastronomi eller någon annan av dagens populära krogar var tilltänkta fick Luleå en smak av kontinenten.

1979 rapporterade Kuriren om succé för Bistron, Curt Bergfors franskinspirerade gourmetkrog som han fått idén till under en resa till Frankrike. 

undefined
Tidningsklipp ur Kuriren 19 juni 1982.

Till en början var det en sommarrestaurang i korsningen Timmermansgatan-Storgatan och nymodigheter som ripmousse, Salade de Poulete (kycklingsallad) och Paté de champagne fanns på menyn. Dessutom lockade Bistron med en tårta så exklusiv att den fick flygas upp från Stockholm då Luleåbagarna inte lyckades göra den.

undefined
Bistron stod först i korsningen Storgatan-Timmermansgatan innan flytten 1981.
undefined
Interiörbild av köket på Le bistro petit Maxim den 11 oktober 1979, innan flytten till Storgatan.

I juni 1982 slog sedan Le bistro petit Maxim upp portarna i sina nya året runt-lokaler på Storgatan efter mängder av turer kring positioneringen.

Endast 50 gäster fick plats i restaurangen och Curt Bergfors talade entusiastiskt om nytänket.

– Råvarorna är A och O. Köksmästare Henrik (Hagman – "såsernas kung") har fria händer. Vi tar köttet från ett litet slakteri som vi hittat och vi besöker BD-fisk varje dag för att få den allra färskaste fisken. Alla måste vara av högsta klass.

Men en "blandning av Auguste Escoffiers gamla franska och den nya vågen" tog Bergfors smakupplevelserna i Luleå till en ny nivå.  

– När jag satte gaffeln i pepparsteken måste jag faktiskt ställa mig upp och skrika ut min glädje, sa Bergfors till Kuriren.

undefined
Det fanns plats för cirka 55 matgäster och Janne Thurfjell vid pianot på Bistron.
undefined
Med fina maträtter och noggrann service tog Bistron en bit av de fina franska krogarna till Luleå.

Bistron överlevde fram till 1991 då hela byggnaden flyttades till Storheden i väntan på sitt öde. Även om det franska köket gjorde succé var det fortfarande inom en begränsad kundkrets.

– Matintresset har blivit mycket större och bredare i dag än på 90-talet. Då fanns det ett djup, en del som var väldigt duktiga på mat, men det var en dålig bredd. I dag har du ett brett kunnande och folk som uppskattar god mat, konstaterade den tidigare anställda Lennart Ohlson i en intervju 2016.

Hur utmärkte sig Le bistro petit Maxim?

– Det var ett unikt koncept, herregud. Så var det med Tallkotten också, med alla kändiskockarna vi tog upp. Det krävdes riktigt duktiga människor, det gick inte att hålla på med några lokala kockar.

Möjligtvis var inte Luleå riktigt redo för den gastronomiska revolutionen och till slut såldes byggnaden till Piteå där den blev dagens Sjöbodan.  

undefined
Le bistro petit Maxim på Storgatan den 1 september 1983.
undefined
Efter många turer fick Bistron stå på denna plats, utanför dåvarande Posten i Luleå.
undefined
Den 27 augusti 1992 flyttade byggnaden söderut och är i dag kallad för Sjöbodan, i Piteå.
Karta: Le bistro petit Maxim
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!