Sevärd barnteater med både hjärta och hjärna

Daisy och Spolen är två råttor som hittar en flaskpost. Den delvis utsuddade texten tolkar de som ett rop på hjälp från en råtta i nöd på en öde ö. Det blir början på ett äventyr till havs.

Bo Selinder och Lotta Karlsson i barnteatern "Kom öde ö rädd".

Bo Selinder och Lotta Karlsson i barnteatern "Kom öde ö rädd".

Foto: Magnus Stenberg

Teater2021-10-13 09:15
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

BARNTEATER

Kom öde ö rädd

efter Fanny Felicia Svanbergs bok

Medverkande: Bo Selinder, Lotta Karlsson, Ulrika Kommes och Robert Råberg

Regi: Kjell Peder Johansson

Premiär 12 oktober kl 18

"Kom öde ö rädd" är en musikföreställning för barn från fyra års ålder. Den baserar sig på Fanny Felicia Svanbergs barnbok med samma namn, en bok som hon både skrivit och illustrerat. 

Bo Selinder, som spelar Spolen, har skrivit text och musik, efter en idé av producent Lotta Karlsson, som spelar Daisy. Vi ser även Ulrika Kommes som sjökaptenen Brava Carla och Robert Råberg som Tots. Kjell Peder Johansson har regisserat.

På tisdagkvällen kunde föreställningen för första gången spelas för en offentlig publik. Och vad passade då bättre än att spela ombord på båten m/s Laponia, tryggt förtöjd i Norra hamn i Luleå. Det var en 45 minuters föreställning med festligt barnkalas efteråt.

Handlingen är den att Daisy och Spolen hittar en flaskpost. Den delvis utsuddade texten "kom öde ö rädd/ Tots" tolkar de som ett rop på hjälp från en råtta i nöd på en öde ö. 

De beger sig ut på havet på en flotte för att rädda Tots. På vägen får de sällskap av skeppsråttan Brava Carla som är sjökapten och en bestämd typ. Mycket händer på färden. Skådepelarna rör sig över hela scenutrymmet i gången på turbåten och illustrerar med sina kroppar när det går höga vågor till exempel. Det är mycket fart och fläkt. 

Föreställningen är fylld av högkvalitativ musik och bra sångarinsatser, svängigt pianokomp av Robert Råberg och dragspel av Ulrika Kommes.

De fina råttkostymerna med rejäla svansar är sydda av bokförfattaren Fanny Felicia Svanberg som verkar vara något av en multikonstnär.

När råttorna till slut kommer fram till ön visar sig Tots vara en riktig partyråtta, som inte alls är nödställd. I själva verket var flaskposten inte ett rop på hjälp utan en inbjudan till födelsedagkalas med gräddtårta och det blir ett lyckligt slut med en sång om vänskap.

Det är svårt att veta något om hur barnen upplever föreställningen men på plussidan är framför allt att den svängiga musiken, texterna och bra sång med inslag av stämsång 

En fara med att ha så mycket musik och låttexter som ska framföras är möjligen att det inte finns tid att spela teater, att exempelvis använda mimspel och interagera med barnen i ett lite lugnare tempo. 

Som vuxen älskar jag Bo Selinders rimmande vistexter i bästa Povel Ramel-stil, men samtidigt undrar jag om barnen förstår uttryck som "helsefyr" och "dansa efter min pipa", så det kan möjligen vara ett minus. Eller så får man tänka att barn och vuxen har lite olika behållning av föreställningen.

Men trots små invändningar är "Öde ö rädd" definitivt en sevärd föreställning med mycket hjärta och hjärna. Den kommer att turnera under 2022.