Recension: ”Richard III” med charmerande överspel

Det är en maskerad Shakespeare som Norrbottensteatern ger som sommarteater. Det är hans föga smickrande krönikespel om den engelske kungen Richard III, som tog livet av alla konkurrenter om kungamakten i det som då kom att kallas ”rosornas krig”.

Maja Runeberg, Erik Kaa Hedberg och Jonas Hellman-Driessen i pjäsen ”Richard III”.

Maja Runeberg, Erik Kaa Hedberg och Jonas Hellman-Driessen i pjäsen ”Richard III”.

Foto: Josefin Wiklund

Teater2024-06-09 10:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maskeringen av alla skådespelarna är nödvändig för att fylla alla rollerna, för det är många sådana i denna pjäs. Till en början undrar man över till vilken publik regissören Claes Åström vänder sig. Masker och kostymering ger intrycket av en barnpjäs, men enligt programbladet är pjäsen inte lämplig för barn under elva år.

undefined
Erik Kaa Hedberg som den förskräcklige Richard III, som tar livet av alla konkurrenter om tronen.

Pjäsens känns först ansiktslös. Uttrycket i skådespelarnas ansikten döljs av dessa ständiga masker, men efter hand vänjer man sig vid detta, liksom vid det medvetna överspel som regissören Claes Åström använder. Maja Runeberg når utanför masken och hennes prov på nyansrikt överspel är charmerande och inte påfrestande. Också andra skådespelare växer under föreställningen.

Att ge en pjäs författad på 1500-talet är inte alldeles enkelt och får inte göras enkelt. Richard III i originalversionen skulle säkert tråka ut 2000-talets publik. Därför behövs den respektlöshet som 2024 års pjäs ger uttryck för. Vi får lyssna på takter av Beyoncé och uppmanas att rösta i EU-valet och ta itu med nättrollen.

undefined
Maria Pontén spelar Richard III:s mor och tar här itu med den onde sonen, spelad av Erik Kaa Hedberg.

Claes Åström låter publiken medverka genom pjäsen. En del förefaller spontant, annat som är det är inskrivet i manus. Skådepelarna gör ofta entré eller sorti via publikläktaren och publiken sitter aldrig ostörd. När plötsligt kyrkklockorna ringer in till helg i Nederluleå kyrka, så passar Erik Kaa Hedberg i rollen som Richard III att kommentera detta.

Under pjäsen går tankarna till världsläget just nu. Här skrattar vi åt 1400-talets galne kung Richard III i England. Hans blodbesudlade tid har nu bleknat. När får vi skratta åt den blodtörstige Putin som nu dödar med samma ambition som Richard III hade för att nå sitt mål? I pjäsen uttrycker Richard III ”make England great again” och det låter som en viss amerikansk presidentkandidat.

undefined
Maria Pontén som hertigen av Richmond, som blir kung Henrik VII, den förste av ätten Tudor, när den blodbesudlade Richard III slutligen besegrats.

Även om pjäsen moderniseras och får drag av nutiden, så kan en regissör av Shakespeare inte blunda för klassiska citat. Richard III:s kusin Buckingham återger i pjäsen strofen ”Upp flyga orden, tanken stilla står”, som visserligen är Shakespeares men hämtad ur ”Hamlet”.

Däremot är citatet ”En häst, en häst, mitt kungarike för en häst!” korrekt hämtad från Shakespeares pjäs. Det är en bön som Richard III uttrycker ensam och övergiven på slagfältet. Men det finns inte några hästar kvar, han har dödat alla. Richard III är den ende engelske kung som stupat i krig.

undefined
Richard III, spelad av Erik Kaa Hedberg, förgiftar och tar livet av sin hustru, gestaltad av Niklas Larsson Lirell.
TEATER

Richard III

Manus: William Shakespeare i svensk översättning av Lars Huldén.

Regi: Claes Åström

Bearbetning: Claes Åström och ensemblen 

Scenografi: Mona Blombäck

Kostym: Karin Sundvall

Mask: Isabel Löfgren Roberts

Medverkande Jonas Hellman-Driessen, Erik Kaa Hedberg, Niklas Larsson Lirell, Therése Lindberg, Maria Pontén och Maja Runeberg.

Producent Hans Eriksson

Premiär den 8 juni på friluftsmuseet Hägnan i Luleå.

Föreställningens längd är två timmar och 30 minuter inklusive paus.