De gamla spelhallarna, med ständigt plingplong och ungdomsgäng kring maskiner, är ett minne blott i länet. Men inom kort kommer Luleås gymnasieelver ha sju klassiska flipperspel tillgängliga helt gratis – inom promenadavstånd.
När väl Norrbottens museum får öppna upp dörrarna igen (tidigast den 11 mars) väntar en utställning om flipperspelens kultur och historia för besökarna. Göteborgarna Mats Holmquist och Claes Johansson har turnerat runt med "Tilt" sedan 2018 och visar bland annat upp ett tjugotal toppglas, flipperspel i genomskärning och en 200 år gammal klenod.
– Det är väldigt ofta som samma människor kommer tillbaka flera gånger, vilket är ganska ovanligt för en utställning. Men eftersom det är fritt spelande är det många som blir bitna och kommer tillbaka, berättar Mats Holmquist.
Sju av nio spel är tillgängliga för besökarna att använda och de flesta kommer från 1970- och 80-talet. Enkla regler och snygga konstverk präglade spelen från flipperboomen för snart 50 år sedan.
– Det finns önskemål om fler moderna maskiner, men det handlar om att de spelen man ställer ut ska vara driftsäkra och inte gå sönder. Då är de här gamla traktorerna mycket mer driftsäkra än de nyare. Plus att de här är mycket vackrare enligt oss, säger Holmquist.
Entusiasterna, som inte vill kalla sig samlare ("men av någon anledning ändå har 50 respektive 30 spel vardera"), tyckte från början att flipperspelen förtjänade en utställning för att uppmärksamma konstverken som pryder toppglasen. Sedan har "Tilt" vuxit till att behandla hela historien som inleddes på 1600-talet.
– Tittar man på spelplanen så har inte mycket hänt på 400 år, det är fortfarande samma mått, säger Mats Holmquist.
Vad har förändrats då?
– Flipperspelen har tagit in regler från datorspelen så att regeldjupet är enormt mycket större nu. När jag började spela på 70-talet fick hela regelverket plats på en pappersbit. I dag är de så otroligt komplicerade att de inte går att sammanfatta.
Enligt Mats Holmquist är det "för mycket regler och för lite teknik" i dagens spel, men konstaterar att det är en generationsfråga. Dagens unga spelare har inga problem med att dammsuga Youtube för att lära sig att slå rekord.
Vad ska ett bra flipperspel ha tycker du?
– Det ska vara ett bra flow, och bra regler. När man tävlar ska man alltid ha chansen att komma ikapp motståndaren med femte kulan. Och det kan man alltid på de moderna spelen.