Världen är upp och ner. Saker vi aldrig trodde skulle ske för en vecka sedan har blivit verklighet. Det är svårt att förstå allt som händer – och ingen blir klokare av att se Brynolf och Ljung på scenen.
Det finns ingen anledning att jämföra omvärldssituationen med showen "Stalker", men vi kan konstatera att det är förbannat skönt att ha något nytt att ligga sömnlös över ett tag. För även det som hände i Kulturens hus under fredagen var ofattbart.
Peter Brynolf och Jonas Ljung är troligtvis Sveriges populäraste magiker och säljer slut biljetter i princip överallt, i Luleå har duon länge dragit storpublik och även denna gång. Det är lätt att förstå varför.
"Stalker" har egentligen allt. Obegripliga trolleritrick, konstant publikinteraktion, Tinder-matchning, bra show och en röd tråd som knyter ihop säcken så hårt att det är svårt att få luft. För Brynolf och Ljung tar andan ur en.
Innan start blev 25 frivilliga besökare fotograferade med polaroidkamera och deras bilder nålades fast på en anslagstavla. Dessa personer blir huvudrollsinnehavare under kvällen och framförallt Tord från Boden får en speciell plats.
Det är svårt att förklara alla "mind fucks" så att folk förstår, det är lättare att berätta vad ingen förstår. Tords Rubiks kub blir identisk med magikernas, sönderrivna kort lagas, skedar böjs och Sanna och Stefans ansikten dyker upp på en tårta – som dessutom innehåller Sannas mobil. Och hur vet Ljung att Ann-Sofie är i förhållande med en Stefan eller exakt var slumpvis utvalda ordet "fint" finns i ordlexikon?
Brynolf och Ljung är både roliga, kvicka och skickliga – simsalabim – världens mörker är som borttrollade under 100 minuter.
Det är fullsatt sedan länge men applåderna uteblir många gånger när publiken i stället sitter som fågelholkar och skakar på huvudet. Föreställningen blev den första stora folkfesten sedan restriktionerna släppte och många hundra Luleåbor fick nog svårt att sova efter detta. Av roliga anledningar.
Recension
Brynolf och Ljung: "Stalker"
Stora salen, Kulturens hus, fredag, 19.30
Längd: 1 timmer och 40 minuter.
Publik: Fullsatt i stora salen med en till synes festglad åskådarskara.
Bäst: Publikinteraktionerna skapar både nerv och ett extra lager autenticitet.
Sämst: Stämningen blir lidande när större delen av publiken sitter i chock.
Betyg: 4