NY BOK
Kurt Bäckström
Hoppet är vår vän
Vulkan förlag
Kurt Bäckström tog studenten i mitten av 1950-talet i Umeå och ägnar sin andra bok åt människor i och kring hans läroverk och hemstaden. Han berättar om etablerade lärare och nya lärare, om blivande studenter och om livet i en stad som börjar drömma om att bli en ny universitetsstad.
Kanske har en del av människorna verkliga förebilder, i vart fall dyker Umeåförfattaren Lars Widding upp lite då och då. Sven-Bertil Taube får en liten roll eftersom han gjort lumpen på stadens kavalleriregemente och har en kärleksaffär med en Umeåflicka. Det finns också en koppling till en annan regementsstad, Boden, och det beror på att en av de nya lärarna på läroverket har ett förflutet i Norrbotten.
Behållningen är tidsskildringen. Gamla Umeåbor känner säkert igen stadsdelar, kaféer, biografer och andra offentliga inrättningar som beskrivs. För den som inte har rötterna i den blivande universitetsstaden är det roligt att få veta vad som råkar vara ”inne” i det 1950-tal som bar en tro på framtiden.
Sedan gäller det att ha överseende med att personskildringarna blir lite väl många och att vi inte kommer något människoöde inpå livet. Hur går det för studenten Lena som blir med barn, får det dödfött och har haft ett kärleksmöte med sin kvinnliga klassföreståndare? Och för eleven Johan som uppvaktas av den vackra överläkaren som undersökt hans prostata?
Kanske bör Kurt Bäckström skriva en fortsättning, så vi får vår nyfikenhet stillad?