NY BOK
Celeste Ng
Säg inget om Lydia
Översättning: Anna Strandberg
Bonniers
Familjen Lee drabbas svårt när mellansystern Lydia hittas drunknad i en sjö en vårdag 1977. De och människorna i det lilla samhället i Ohio förstår aldrig vad som egentligen hände. Men läsaren får till slut veta, vi är med i den båt som sedan hittas drivande i sjön och får ta del av sextonåriga Lydias sista tankar.
Polisen undersöker förstås fallet. Men här är deras arbete bara ett sidospår.
Hur började det egentligen, frågar sig berättaren, och Ng backar sedan bandet till 50-talet och berättar om Lydias föräldrar. Marilyn, modern, ville framför allt få ett annorlunda liv. Det är den kraften som styr familjens liv.
I de delar där föräldrarna möts liknar boken en vacker kärleksroman. Men deras romans äger rum före p-pillrens tid och hon som en gång var kursetta och ville bli läkare slutar i stället som hemmafru med man, villa och barn.
Ng flyttar oss sedan från person till person i familjen, fångar upp deras tankar, växlar fokus, varvar tankereferat, beskrivningar och dialoger och gestaltar starka scener från olika tidsperioder. Tonvikten ligger på det som hände före Lydias död. Jag skulle gärna sett att själva sorgearbetet blivit mer belyst och det som händer den plågade familjen i ett längre perspektiv.
Modern inser att hon lever ett för tiden typiskt kvinnoliv, just det hon så starkt tog avstånd från som ung. Det är förstås därför hon driver Lydia så hårt, för att dottern inte ska hamna i samma kvinnofälla.
Men det blir till slut för mycket av den varan, tycker jag. Lydia får eviga påminnelser om att hon måste prestera bäst och lyckas med allt. Man storknar till slut, precis som Lydia. I de delarna blir texten förutsägbar och mamman verkar endimensionell och blind.
Så en dag lämnar modern familjen utan ett ord till förklaring, börjar studera i en annan landsända och blir borta i två månader innan hon återvänder.
Den tid hon är borta sätter outplånliga spår i Lydia. Hon bestämmer sig för att alltid lyda modern. Så att hon inte försvinner igen. Barn tar ju ständigt på sig skuld.
Ng tar alltså upp samma tema som i sin andra roman, dundersuccén "Små brinnande eldar", som kom på svenska förra året: Hur ska vi leva våra liv? Men hon visar också att mycket bestäms av vårt samhälle och att detta också finns inom hemmets fyra väggar.