Danskonst på högsta nivå

Redan i foajen fanns en glad och påtaglig förväntan. Efter ett och ett halvt års avhållsamhet från samvaro och kultur var stämningen hög hos den stora skara som brinner för och är nyfiken på denna konstart.

"Dansdrömmar med Kungliga Baletten blev ett storslaget firande av dansens återkomst", skriver NSD:s recensent.

"Dansdrömmar med Kungliga Baletten blev ett storslaget firande av dansens återkomst", skriver NSD:s recensent.

Foto: Pressbild

Dans2021-09-10 16:07
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DANS

Dansdrömmar

Kungliga baletten med vänner

Kulturens hus, Luleå, stora salen

Torsdag 9 september klockan 19

Detta var inledningen till ”Världen vaknar med nya perspektiv”, en dansserie i sammanlagt sju delar. Här levererades ett historiskt gästspel av Kungliga Baletten med vänner som tog publiken med storm.

Första akten blev en resa in i dansens och musikalens värld, Let’s Dance och balett. Scenen intogs av Karl Dyall och Rennie Mirro som varvade sång och dansnummer med oväntade möten. Och publiken var helt med på noterna när dansarna Tobias Wallin och Katariina Edling intog scenen och virtuost framförde en skön blandning av ballroom och balett, ömsom i svart-vit film på storskärm, ömsom på scenen.

Det är välkänt att Kungliga Baletten först och främst uppträder på Kungliga Operans scen, och därmed utgjorde torsdagens gästspel ett undantag som gjorde kvällen till ett historiskt möte med Norrbottenspubliken. Nu fick vi uppleva de utsökta dansarna Madeline Woo och Calum Lowden till musik av Rachmaninov, utsökt framförd av pianisten Anna Buchenhorst. Det föranledde ytterligare jubel och varma applåder från en mycket engagerad och förtjust publik. Det var helt enkelt musik och danskonst på högsta nivå.

När sedan den döende svanen till musiken av Camille Saint-Saens levererades av dansaren Nadja Sellrup, ackompanjerad av cellisten Annika Janhagen, tänkte nog de flesta i publiken att det inte kunde bli bättre än så. Nadja Sellrup, klädd i vita svanfjädrar, dansade på tåspetsarna genom sitt nummer, vilket numera är ovanligt och anses vara en stor bedrift, och jublet från publiken talade sitt tydliga språk.

Avslutningsnumret var ”Le Corsaire pas de deux” i koreografi av Marius Petipa, musik av Adolphe Adam och dans av Luiza Lopes och Kentaro Mitsumori. Det unga paret dansade som en virvelvind tillsammans och nära nog upplöste tyngdlagen. Det blev åter jubel och stående ovationer. Vi var nog många som tumlade ut i den norrbottniska höstkvällen med ett stort leende på läpparna och en förundran över vad vi fått privilegiet att uppleva. 

"Dansdrömmar" med Kungliga Baletten blev ett storslaget firande av dansens återkomst. Dansvänner i länet kan se fram emot ytterligare sex dansföreställningar fram till den 26 april 2022.