Wolffs första halva värd ett nytt pris

Lina Wolffs senaste roman "Djävulsgreppet" handlar om ett förhållande som spårar ur. Recensenten Jan Bergsten menar att endast första halvan av boken är läsvärd.

Den prisade författaren Lina Wolff skildrar ett förhållande som spårar ur, enligt känt mönster. Sedan spårar handlingen ur efter halva boken, skriver recensenten Jan Bergsten.

Den prisade författaren Lina Wolff skildrar ett förhållande som spårar ur, enligt känt mönster. Sedan spårar handlingen ur efter halva boken, skriver recensenten Jan Bergsten.

Foto: Gustav Bergman

Recension2022-08-25 07:08
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NY BOK

Lina Wolff

Djävulsgreppet

Albert Bonniers förlag

Augustpristagaren Lina Wolffs "Djävulsgreppet" är en skildring av förhållandet mellan en kvinna och två män. Hon kommer från en mindre ort på den svenska landsbygden och som skakats av ett bestialiskt mord på ett barn. Svenskan hamnar i Florens och överväldigas av alla älskande par. Lustans kvinnoskrik kommer dygnet runt ur de öppna fönstren i staden.

Är alla så, tänker hon som kommer från den karga svenska trakten och frågar mannen hon träffat, ”Den renlige”. Ja, är det något konstigt med det, undrar han. Hon tänker att hon har mycket att lära och att mannen vid hennes sida nog kan lära henne.

Det blir lektioner i lustans tecken. De praktiserar ständigt, för Florens är underlivets stad. Äntligen stämmer allt, tänker hon. Men efter hand förvandlas ”Den renlige” från lustans tillfredsställare till mannen som börjar kontrollera, stänga inne henne, medan han själv delar sin lusta med andra kvinnor. Kontrollerandet av sambon övergår till misshandel, mellan besöken på horstråken. Hon tror att förklaringen kan vara åtrån, att lust och aggressivitet kan vara besläktade. Hon ser först inte faran.

När hon sedan gör det får det utlopp i en tillfällig kärleksaffär med en amerikan hon träffar i en park. Han ser hennes blåmärken och uppmanar henne att följa med honom hem till New Orleans. Hon tvekar. Som många misshandlade kvinnor tror hon att förhållandet med ”Den renlige” kan bli bra.

Det blir det inte. De försöker på mannens initiativ få hjälp av en psykolog. De måste båda få hjälp, säger han. Psykologen med mångårig erfarenhet ser allt klart. Du måste lämna honom innan han slår ihjäl dig, är hennes råd till den svenska kvinnan.

Så hon stannar och misshandeln eskalerar. Hon fattar till sist beslutet att hörsamma sin amerikanske älskares inbjudan och dra till New Orleans. När planet lyfter lämnar berättelsen all verklighet och det är tråkigt. Den fortsatta handlingen är så vriden och galen att den inte tillför något, bara en undran: varför blev det så här?

Så låt del två vara och njut av bokens första del, den är en uppvisning i hur ett förhållande kan ta hus i helvete trots en god början. Lina Wolff är en bra berättare och skildrar allt så nyansrikt att hon är värd ett nytt pris.

Men kan man få ett pris för en halv bok?