Värmechocken: Popduon bränner av på festivalens kallaste kväll

Festivalens kyligaste kväll skulle komma att bli den varmaste på LKAB-scenen. Det tog två dagar att värma upp Kirunaborna och det är Norlie & KKV som får skörda frukten.

Norlie & KKV på Kirunafestivalen 2024.

Norlie & KKV på Kirunafestivalen 2024.

Foto: Petra Älvstrand

Recension2024-06-30 01:33
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kirunafestivalen 2024 sista kväll. Den bekanta Kiruna-kylan har letat sig tillbaka och de som anammat bara ben baserat på tidigare kvällars dansväder ångrar sig bittert. Men bara för en stund, för snart ska även den mest frusna in i värmen. Helgens första och enda spelning som kvalar in på alla tre goda ting, kvalité, aktualitet och popularitet, hägrar. 

undefined
Många hade köat i timmar för att få de bästa ståplatserna.

Norlie & KKV bestående av Kim Vadenhag och Sonny Fahlberg slog igenom på stort med låtar som "Tröjan du hatar" och "Där jag hänger min hatt". På senare år har de även blivit ett med folket i samband med sin medverkan i "Så mycket bättre". 

undefined
undefined

Nästa år har de hållit på i 15 år och det märks. De mest hängivna fansen har suttit vid LKAB-scenen i timmar för att säkra de bästa platserna längst fram. Det visar sig vara ett smart drag för när klockan närmar sig 22:00 fylls utrymmet framför scenen snabbt på.

Konserten inleds med trumpet och elektroniska trummor. De öppnar med "Ingen annan rör mig som du" och redan där förstår man vilken låtkatalog de har jobbat upp. Om man kan börja med sin största hit finns det inget att spara på. Norlie & KKV vill ge allt.

undefined

Topplistelåtar som "Din idiot", "Ensam", "Du får göra vad du vill med mig" och "Mer för varandra" avlöser varandra och ljuder klart ut i sommarnatten. Sonny Fahlberg säger ”ni gör oss till bättre och lyckligare människor", men Norlie & KKV gör mig till en bättre och lyckligare Kirunasfestival-besökare. Det är en sådan här spelning och känsla jag har väntat på hela festivalhelgen. 

undefined
undefined

Mellansnacken känns lite väl tillgjorda med en slags överspelad coolhet. Och "Där jag hänger min hatt" blir tråkig och behövs inte längre. Deras setlist innehåller mycket annat som är bättre än så och om det är någon gång man börjar skruva på sig är det då. 

Överraskningsmomentet när Molly Hammar gör entré för att göra ett inspel på sista låten är föga förvånande, eftersom hon redan uppträtt timmen tidigare, men det blir ändå en av höjdpunkterna. Det är proffsigt, röjjigt och så jävla bra. I den stunden är spelningen som bara en spelning på Kirunafestivalen kan vara. Men jag kan inte låta bli att undra: Är det verkligen så bra, eller känns det bara så på grund av den bristande nivån de senaste dagarna?

undefined

Klart är det i alla fall att för en stund släpper till och med skavet över att missa Miriam Bryant som samtidigt gästar Hooja i Södra hamn i Luleå. Och frös du gjorde du något fel på helgens enda spelning värd namnet. Festivalens kyligaste kväll skulle komma att bli den varmaste på LKAB-scenen. Det tog två dagar att värma upp Kirunaborna och det är Stockholmssönerna som får skörda frukten. 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Recension

Norlie & KKV

Kirunafestivalen lördag klockan 22:00

LKAB-scenen

Publik: Hängivna, dansanta och högljudda. Äntligen blev det fest. 

Bäst: "Enchanté" låtmässigt. "Ingen annan rör mig som du" konsertmässigt. 

Plus i kanten: Sonny Fahlberg vinner priset som festivalens bäst klädda. 

Sämst: "Där jag hänger min hatt"

Betyg: 4