Vardagsliv och skräckfilm ger inspiration till Hurula

En del konstnärssjälar behöver mer än ett sätt att uttrycka sig på. För artisten Hurula är det rockmusiken och bildskapandet.

Detaljbild av två av Hurulas verk med motiv från tidigare hemstaden Luleå och Stockholm.

Detaljbild av två av Hurulas verk med motiv från tidigare hemstaden Luleå och Stockholm.

Foto: Susanne Holmberg

Recension2022-08-03 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KONST

Hurula

Under kass himmel och andra bilder

Konsthallen, Luleå

16 juni –  25 september

Hurula är aktuell med sin första utställning i hemstaden Luleå.

Robert Hurula, som är uppvuxen i Luleå, har släppt flera album under sitt artistnamn Hurula. Som musiker har han fått priser och utmärkelser. Men bildskapandet pockar också på för denna konstnärssjäl. På lediga stunder, kanske i turnébussen, skissas bilder fram som senare trycks i linoleumtryck. Det kan också röra sig om tuschteckningar på gamla bibelblad, bilder som skapats av bokstäver på en trasig skrivmaskin eller teckning med helt vanlig blå bläckpenna.

Tekniken linoleumsnitt ger ett skarpt uttryck som verkar passa Hurula. Genom att medvetet lägga lite för tunt med svärta får han fram en mellanton som ger en särskild effekt. Tanken är god men personligen hade jag gärna sett ett väl utfört hantverk också. 

Hurula är bra på att mejsla fram uttryckfulla ansikten. Familj och vänner är återkommande motiv. Silhuetten av Luleå skönjs på någon äldre bild men vardagsliv i Stockholmsmiljöer är också närvarande.  

Hurulas bilder är mörka, mystiska, lite sjaskiga och delvis inspirerade av kusliga skräckfilmsscener. Oftast har han originalitet –  men motivet med ett skelett iförd en medeltidskåpa, känns som att det har man sett förr alltför många gånger. En liten sållning för att vaska fram de bästa bilderna hade varit bra. För här finns mycket som är bra.