Teater som genomsyras av tornedalsk gemenskap

Torneälven bildar fond för scenen och kvällssolen är belysningsansvarig när det är teaterpremiär i Pajala.

Många fina sång- och musiknummer framfördes under nypremiären av den "Lycklige laxen", som "Sommarsången".

Många fina sång- och musiknummer framfördes under nypremiären av den "Lycklige laxen", som "Sommarsången".

Foto: Astrid Kruukka

Recension2022-07-03 13:44
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

TEATER

Den lycklige laxen

Tornedalsteatern

Manus och musikalisk ledare: Erling Fredriksson

Regi: Bror Astermo

Kompositörer: Erling Fredriksson och Egon Fredriksson

Sångtexter: Mona Mörtlund, Egon Fredriksson och Erling Fredriksson

Kostym: Kitta Kulju

Orkester: Erling Fredriksson, Jonas Strandgård, Isidor Abdelkader och Tatu Kantomaa

Strandpromenaden, Pajala

Premiär 2 juli klockan 18

Publiken kommer tidigt för att köa vid insläppet och förväntan ligger i luften inför nypremiären av ”Den lycklige laxen”.

Musikalen om Pajalas historia från 1600-tal till nutid spelades första gången 1999. Förra årets planerade återkomst blev inställd på grund av pandemin, men på lördagskvällen kunde scenen vid älvstranden åter fyllas.

Under den mer än två timmar långa föreställningen går den musikaliska berättelsen från Lars Larsson från Junosuando, som fann järnmalmen på 1600-talet, via 1700-talets vetenskapsmän, Lars Levi Laestadius, finska och syriska flyktingar, uppståndelsen kring ”Populärmusik från Vittula”, Charlotte Kalla och The Magnettes, till den nutida gruvbrytningen i Pajala. Och den ständigt återkommande radioreportern Paul Muotka rapporterar om alla händelser med samma entusiasm.

Den tornedalska gemenskapen, kärleken till trakten och språket, genomsyrar hela föreställningen, både i innehåll och i ensemblens samspel. Närmare 30 amatörskådespelare i alla åldrar arbetar tillsammans på lika villkor. Alla är med, alla får synas och berättarglädjen är påtaglig. De växlar mellan skratt och allvar lika elegant som de går in och ur de många olika rollerna och varvar meänkieli och svenska i både tal och sång.

Många fina sång- och musiknummer med snygg koreografi leder historielektionen framåt. Där finns humor och vemod, energi och stillhet. ”Ännu lever språket hos oss”, med Mona Mörtlunds vackra text, är en av kvällens finaste upplevelser.

Pajalas kulturchef Mathias LaFolie, i rollen som laxfiskeentusiasten Stig, faller överbord och får sig ett dopp i en bejublad scen. Men Tornedalsteatern ror hela föreställningen i land med säker hand.