NY BOK
Bengt Bucht
Språkförtryck och övergrepp i Tornedalen
Sanning eller konstruktion
Barents
Det pekar Bengt Bucht på i en debattskrift som vänder sig mot Sannings- och försoningskommissionens slutbetänkande. ”Urfolkskravet passar däremot in i den konstruerade bild baserad på mytiska berättelser som Sveriges tornedalingars riksförbund vill få fram”, skriver han.
Bengt Bucht var en av grundarna av lokalavdelningen för tornedalingar i Uppsala som bröt sig ur Tornedalingars riksförbund. Den bildade i stället en fristående förening för stadens tornedalingar. Föreningen är kritisk mot grundarna och nuvarande ledning av riksförbundet. Den vänder sig emot riksförbundets resonemang om att staten förödmjukat, förtryckt och begått övergrepp mot tornedalingarna.
”Det är inte staten som tagit vårt språk ifrån oss. Precis som för dialekterna är det den snabba moderna samhällsutvecklingen i mitten av 1900-talet som är huvudorsaken till att den tornedalsfinska dialektens ställnings försvagats på båda sidor älven”, skriver Bengt Bucht.
Han har i sina efterforskningar inte funnit något stöd för påståenden att staten införde förbud mot att eleverna skulle tala tornedalsfinska i skolorna. Motståndet mot tornedalsfinskan fanns hos Svenska kyrkan och anammades av enskilda lärare och annan skolpersonal. Den egna uppväxten i Karungi beskriver han så här: ”Lika lite som vi kände oss förtryckta eller misshandlade för att vi var tornedalingar, skämdes vi för vårt modersmål. Språkfrågan var en icke-fråga såväl för oss barn som för de vuxna.”
Bengt Bucht ser inte försvenskningspolitiken som negativ för tornedalingarna, den var positiv: ”Dess syfte var att ge enbart finsktalande tornedalingar (de flesta) bättre förutsättningar att klara sig i en svensktalande omgivning.”
Författaren ger också sin syn på Sanningskommissionen i prosadikten ”Vinterkväll i grannens pörte och språkligt”:
Nu vill de att staten också ska göra det
genom att be oss om förlåtelse
för allt ont den gjort oss
Nå försoning
De förstår inte att detta verkligen vore att
skada, förminska och förödmjuka oss
Bengt Buchts debattskrift känns angelägen eftersom den innehåller en analys av Tornedalsfrågan och argumenterar väl mot en sanningskommission. Han vill hellre se en vitbok där också andra uppfattningar än Tornedalingarnas riksförbunds får utrymme.