NY BOK
Ulf Henriksson
Ett sådant ogudaktigt högmod
KirunaTidningen Förlag
Han gör det med hjälp av tusentals brev och räkenskaper och protokoll som han hittade i gamla postsäckar i det hus han ärvde. Det var hans farfar, skrivkarlen och skolläraren Erik Anders Henriksson som sparat allt. Efter sju år har Ulf Henriksson färdigställt boken ”Ett sådant ogudaktigt högmod”. En skrivkarl följdes av en annan.
Det här kan vara den stora romanen om Kirunas tillkomst och hur den nya världen möter den gamla. Å ena sidan byborna i Jukkasjärvi och Kurravaara, där maten för dagen, värmen i huset och religionen betydde allt. Å andra sidan doften av de stora rikedomarna som letade sig in i näsborrarna på storfinansens män som KA Wallenberg och Ernest Thiel. Järnmalmen. Och i denna historiska roman möts de två världarna ideligen tack vare att Ulf Henrikssons farfar från Vettasjärvi utbildade sig till småskollärare i Haparanda och fick tjänst i Jukkasjärvi. Han kunde finska, svenska och samiska, och han kunde dessutom skriva. En självklar bro mellan det svenska storsamhället och de små byarna utanför Kiruna. Men det är vardagen i byarna som dominerar i boken. Och det är vardagens detaljrikedom som är bokens stora tillgång. Från myrslåtter till spirande kärlek och tung sorg. Och så den ständigt närvarande laestadianska tron. Det är imponerande att det blev en sammanhållen, spännande och lärorik roman av dessa tusentals dokument.
När man i dag känner till LKAB:s miljardvinster och de enorma framtidssatsningarna i malm och stål i Norrbotten, så svindlar tanken när man genom Ulf Henrikssons bok slungas tillbaka till Kirunavaaras sluttning där Wallenberg och Thiel tog sig en bläcka från vinflaskorna som bärarna släpade på. Och så funderade de på hur det svarta guldet kunde kapitaliseras. De satt i sluttningen där skolläraren Erkki Antti hade sin torvkåta för fiske och myrslåtter. Och det är just vardagens små och dramatiska händelser som bildar livets mönster och som lyfter boken, som ger blod och sälta. Och där han inte hittar dokument, så skriver han trovärdiga scenerier som gör att man känner den unkna luften i pörtet där predikanterna timme ut och timme in varnar för helvetets eld inför en skräckslagen församling.
Nog är det en lycklig slump att just gymnasieläraren Ulf Henriksson fick och ville ärva sin farfars hus av sin farbror Arne. Och att han hittade postsäckarna och skrivbordet fyllda med denna kulturskatt. Han hade kunnat förlora sig i detaljer från dessa unika inventeringslistor och protokoll från 1800-talets slut. Men han finner ju också kärleksbreven från farfars blivande maka Anna Lisa i Kurravaara och han skapar en fascinerande berättelse om livet i Norrbottens inland och om de krafter som ger grunden till den nya tidens välfärd.
Sorgen finns där när barnen dör, men det är också sorgligt att läsa om hur predikanterna slåss om själarna och hur de baktalar varandra och hur samfunden spricker. Större var inte ens dessa Bibelns och Laestadii uttolkare.
Historikern Curt Persson har framgångsrikt skrivit om gruvdisponenten Hjalmar Lundbohm och hans liv och umgänge. Med Ulf Henrikssons bok blir nu bilden av Kirunas, Malmfältens och Sveriges språng in i den nya tiden än mer komplett eftersom man får den lilla människans perspektiv och hur kvinnor och män slet för att få mat på bordet, värme i stugan, foder till djuren och hur man upprätthöll kontakten med högre makter.