NY BOK
Mats Kolmisoppi
Scener från hovet
Norstedts
De två sönerna uppfostras till att bli kungar och undervisas i överklassens kultur och åthävor. Pojkrummen pryds av kopior av de svenska riksregalierna.
Det låter i varje fall roligt. Finland var ju på väg att bli en monarki 1918 efter frigörelsen från det ryska väldet, men fastnade för republik. De hade väl fått nog av tsarer. Mats Kolmisoppi gör inte humor av den kungavurmande finska familjen. Det blir mest bara ett snårigt resonerande och huvudpersonerna blir aldrig verkliga människor.
Ibland blir det stundtals obegripligt, som när den yngre sonen drogas och våldtas av en grevedotter. Pojkens mamma tycks vara den pådrivande och även medverkande, allt för att hans spermier ska befrukta ett adligt ägg och ge en särdeles fin avkomma.
Den yngre sonen får nog av den familjära kungavurmen efter detta och den grevliga dottern har han ju aldrig gillat. Sedan är det ju så att män inte kan våldtas. Det skrev ju Märta Tikkanen redan 1975.
Den andra berättelsen, ”Morgondagens småstad”, har också svårt att nå fram. Den handlar om en man som ska dö och efterlämnar ett liv som innehållit ett äktenskap som förbyttes i ett förhållande med tre kvinnor. Inte på olika håll utan de fyra delade säng. Då övergav barnen sin far, men det tycks mannen inte ha varit ledsen över.
Varför väljer de tre kvinnorna ett haremsliv? Det förklarar inte Kolmisoppi, men han berättar att mannen i varje fall inledningsvis gillar gruppsexet. Så allt svävar utan landkänning.