Spännande start på Dansfesten i Piteå

Öppningskvällen av Dansfesten i Piteå var, som vanligt, späckad av bra innehåll.

Världpremiären av "Loki" med Pascal Marty öppnade Dansfesten i Piteå.

Världpremiären av "Loki" med Pascal Marty öppnade Dansfesten i Piteå.

Foto: Jim de Block

Recension2020-09-19 13:10
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DANS

Dansfesten i Piteå

Studio Acusticum 

Fredag 18 september klockan 19

Inledde gjorde Dans i Nords ungdanskompani som är ett samarbete med elever från Kungliga svenska balettskolan. De sex unga dansarna är klädda i en dämpad färgskala och i dansen skildrar de något slags hårt kroppsarbete i en grå värld – där det också kan växa fram virvlande skönhet! Dansar gör Noah Rengart, Nathaniel Nilsson, Sofia Calander, Sonia Lautenbacher, Tess Falk och Noelle Guinoo Deraida.

"Blocking Light" hade nypremiär och det är dansarna själva, Anthony Lomuljo och Jerome Marchand, som har koreograferat detta högkvalitativa verk. Två män i gråa kostymer utkämpar ett slags kamp mot varandra. Ena stunden aggressivt, nästa stund ömsint och omfamnande. Motpoler som dras till varandra. Enkel men uttrycksfull är musiken med endast elgitarr och bas av Johan Molander. Och det märks att här har det lagts mer krut på ljusdesign, av Tomas Lindén.

Sist på öppningskvällen var premiären av dansverket "Loki" som även det är skapat av dansarna själva. I en hudfärgad bandageliknande dräkt vaknar en människogestalt med illrött hår upp på scenen. Mycket likt Milla Jovovich i filmen "Det femte elementet". Gestalten, som vi senare får veta är Loki, utforskar det liv som den fått i detta sceniska tomrum. Dansaren Pascal Marty är mycket uttrycksfull. Ganska långt in i föreställningen dyker en till rollgestalt upp, en sorts torr och saklig vetenskapsman spelad av Jim De Block. 

En absurdistisk dialog startar dem emellan och en livsberättelse om en hbtq-person växer fram. Samtidigt berörs allas vår existens, vår skapelseberättelse. Detta dansverk har många fina delar, det väcker tankar och inslagen av dialog funkar bra. Men som helhet känns det långt, utdraget och tappar tempo.

Läs mer om