Spännande berättelse om ett kärlekspar i Tornedalen

Emmas och Pekkas vägar korsades på Korpilombolo gästgiveri – de såg varandra i ögonen och glömde inte. Några år senare möts de igen, Emma blir gravid, och till slut blir de då äntligen gifta med varandra.

Marie Morin.

Marie Morin.

Foto: Irén Almås

Recension2020-11-30 06:17
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NY BOK

Marie Morin

Emma och Pekka – De kom från Tornedalen

Visto förlag

Emma Lassi kommer från en stabil småbrukarfamilj. Petter Nuuksujärvi är den yngste av Blind Katarinas barn – och blir föräldralös bara tre år gammal. Fattigvården träder in – vilket på den tiden innebar att den stora barnaskaran auktionerades ut. Petter gick för tio kronor. De första åren var storasystern hans trygghet, när de gick från familj till familj efter de årliga auktionerna. Förhållanden som krävde det yttersta av dem som drabbades. 

Med säker hand skriver Marie Morin om Emma och Petter. Även om deras kärlekshistoria är den röda tråden, är beskrivningarna från norra Sverige, framförallt Tornedalen, den största behållningen för läsaren. 

Under de första årtiondena av 1900-talet var världen fortfarande liten, och bestod av byn. Slumpen avgjorde vem som var präst, vem som var lärare, och vilka släktingar och grannar som befolkade ens värld. Det avgjorde om livet var gott eller mindre gott.

Människor som bodde fem mil bort kunde nästan lika gärna ha bott vid världens ände. Men alla visste att det fanns andra sätt att leva på andra platser, vilket innebar en stark dragningskraft. Många reste, och fick arbeten som pigor och drängar i södra Sverige eller som gruvarbetare i Kiruna eller nybyggare i Amerika eller i Kanada. Den ekonomiska nöden var stor och tvingade ofta människor att flytta – men lika ofta valde man att flytta av nyfikenhet och längtan.

Berättelsen rör sig från Korpilombolotrakten ner till Umeå och upp till Kiruna. Petter söker sig till Norrlands dragonregemente i Umeå. Han möter befäl och värnpliktiga söderifrån, och inser att här går en skiljelinje mot ett annat Sverige. Ett Sverige där man pratar svenska, ett Sverige där flickorna skrattar högt med öppen mun, utan att hålla handen för. Här inser han att han kommer från finnbygderna, där finnjävlarna bor. Många situationer får honom att knyta näven i byxfickan, vilka stärker hans identitet och självkänsla. Han vill visa för omvärlden vem han är, och kallar sig för Pekka istället för Petter. 

Marie Morin bygger upp spänningen i romanen, och Emma och Pekka möter många utmaningar under nödåren. Som läsare undrar man hur det kommer att gå för paret som möttes i kärlek vid första ögonkastet. Berättelsen sträcker sig från 1800-talets sista år till 1957. Två livslopp är till ända.