NY BOK
Ulla-Lena Lundberg
Lyser och lågar
Förlaget
Hon är också utbildad antropolog och har bott i Afrika, och skrivit böcker om Sibirien. Numer bor hon i Borgå i ”Diktarhemmet”, där förtjänta finlandssvenska författare och poeter bor gratis.
Många av Ulla-Lena Lundbergs böcker är egna släktkrönikor där Finlands dramatiska nutidshistoria avspeglas. I ”Lyser och lågar” skildrar Ulla-Lena Lundberg en period i den finska nutidshistorien från Vasa brand 1850, Krimkriget och fram till självständigheten 1918 och inbördeskriget.
Vasa brand leder arbetslöshet och många får återvända till sina hembyar. Fem dådkraftiga flickor går ihop i ett gemensamt projekt att söka arbete i Helsingfors. De börjar gå nerför Österbotten. Så nära kusten som möjligt. Ingen av dem har några pengar och ingen av dem kan ett ord finska. En av flickorna är bokens huvudperson Betty. Hon är Ulla-Lena Lundbergs mormors mormor.
Finland åtnjuter stor självständighet som storfurstendöme bekräftad av tsar Alexander. De finlandssvenska impulserna kommer i huvudsak väster ifrån. I centrum för berättelsen står startandet av en svenskspråkig folkhögskola i södra Finland, Nyland, som hämtar inspiration från både Danmark och Sverige. Det är en tid av medborgaraktiviteter, folkbildning, nykterhetsrörelse och kamp för kvinnlig rösträtt. Folkhögskolan blir en ”dynamo” i tiden och bygden. Även om flera av rektorerna är stora personligheter och idealister, som författaren Arvid Mörner, är det kvinnorna i boken ”som håller världen i sina händer”, "medan männen bygger ett självständigt Finland från talarstolarna gör kvinnorna samma insats från köken.
Precis som i ”Is” får kvinnorna ägna sig åt döden och sorgearbetet. I ”Is” var det Ulla Lena Lundbergs far, kyrkoherden, som drunknade. I ”Det lyser och lågar” är många av de idealistiska männen ”bräckliga käril” bland andra Ulla-Lena Lundbergs mormors far som startade folkhögskolan. Kvinnorna ser till att vardagen fungerar. ”Det bästa i livet är vardagen när den fungerar och skänker oss upprepningens tillfredsställelse. Allt annat är överdrift och besvikelse.”
De stora händelserna skymtar förbi i boken som tidsmarkörer, ”Februarimanifestet” från 1899, som ger vibbar av Ukraina: Finland skulle förryskas. Den lagstiftande makten flyttas från den finska lantdagen (riksdagen) österut. Finländska ungdomar tvingas göra värnplikt i Ryssland. Mordet på den ryske generalguvernören Nikolaj Bobrikov 1904. Självständigheten från Ryssland. Inbördeskriget som berör personer på båda sidor i folkhögskolans närområde.
Romanerna ”Marsipansoldaten”, ”Is” och ”Lyser och lågar” bildar ett slags trilogi där Ulla-Lena Lundberg utgår från sin egen släkthistoria. Hon är en stor berättare.