Släktkrönika från när freden tog slut i Torneå

”Fred” är en bok om en familj, tre generationer och två nationer på var sin sida av ett innanhav, Finland och Sverige. Den skildrar sjuttio år, från krigsslutet 1945 till 2015. Det handlar om konflikt och försoning, om separation och återförening.

Thella Johnson är en ny berättare som i romandebuten ger en fin och underhållande skildring av fredstiden i Finland och Sverige, enligt NSD:s recensent.

Thella Johnson är en ny berättare som i romandebuten ger en fin och underhållande skildring av fredstiden i Finland och Sverige, enligt NSD:s recensent.

Foto: Kajsa Göransson

Recension2023-04-17 06:07
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NY BOK

Thella Johnson

Fred

Norstedts förlag

Berättelsen tar avstamp i tidsperiodens slut, flyktingåret 2015. Finska högermän återupplivar Lapporörelsen i försöken att stoppa flyktingarna vid gränsen i Torneå. Samma gräns som i tidigare krig erbjudit räddning till en neutral granne, undan först ryssarna och därefter tyskarna.

Författaren Thella Johnson romandebuterar och är träffsäker när hon skildrar det som händer vid gränsen i Haparanda-Torneå:

Somrarna är alltid så förrädiska häruppe.

För man glömmer natten.

Glömmer att den finns.

På samma vis är freden
ibland förrädisk. Man glömmer
konflikterna och motsättningarna.

Glömmer att de finns.

I en tid där Sverige och Finland närmat sig varandra i skuggan av det nya stora kriget, lett av ännu en despot i samma gamla Ryssland, har Thella Johnson råkat skriva en bok som ligger så rätt i tiden. Det är inte enkelt, eller som hon uttrycker det: ”Jag vill skriva vår berättelse – den fredstida berättelsen. Men vad är det som ständigt tar sig in där? Jo, motsatsen. Krig, död, undantag.”

Thella Johnson använder sin egen finsk-svenska släkt för att generationsvis skildra fredstiden på de båda sidorna av Bottenviken och Östersjön. På den östra sidan finns de gamla krigen alltid kvar, för människorna minns och minnena vandrar vidare till nya generationer. De vandrar också över gränsen när de efterkrigsdrabbade i bistra konjunkturer söker ny försörjning i grannlandet.

Nu låter det kanske som en dyster, allvarlig bok, men Thella Johnson bjuder på så mycket i sin färgstarka och livfulla släktkrönika. Läsaren får skratta och bjuds på överraskningar. Krigströttheten byts i fredsglädje som får utlopp i den ångande mäskfabriken i Björneborg där det serveras Kapten Puuskas Djävulsdroppar, som enligt en kvinna ger obehagsrysningar. Det smakar uniform!

Mäsken lever vidare genom generationerna och det blir 1990-tal. ”Somligt föll – som en gång klädesplaggen i en mäskdoftande tvättstuga på en vind. Valutakurser. Sovjetunionen. Annat bytte bara händer: Pengar. Rumpor. Kinder.”, är författarens träffsäkra rader när det kommunistiska östblocket faller samman.

Berättaren är nu tio år och med sin familj bosatt i Stockholm. De försörjer sig på att sköta mottagningarna för en sekreterare inom politiken. Han har fina bjudningar för den politiska eliten. I den ingår statsminister Ingvar Carlsson och Pierre Schori. Tioåriga Elina gömmer sig i ett överskåp och lyssnar till herrarnas hemliga, politiska diskussioner. I matsalen finns också sekreterarens hemliga lager av Fazers Dumle-klubbor som Elina lyckas erövra, liksom en Europakarta med mystiska markeringar.

Det är oklart om stölden av Dumleklubborna och kartan är orsaken, men familjen får sparken. Sedan visar det sig att sekreteraren når samma öde. De blir alla kantstötta och det gäller så många av personerna i boken. De känner sig som halvor och har svårt att få ihop sina liv.

Men så finns där Finlandsfärjorna, där själen kan få fritt spelrum eftersom man befinner sig mitt emellan länder, identiteter och jurisdiktioner. Man får tänka lite som man vill.

Det är en stark romandebut av Thella Johnson som tidigare gjort sig känd som prisad grävande journalist och uttrycksfull musiker. Nu visar hon att hon också är en stor berättare och hon bär upp berättelsen med ett levande, finurligt språk.