Skaparglädje i trä och egensinnig multimediakonst

I Konsthallen i Luleå pågår ännu ett tag Gunnar Hanssons utställning som fyller tre salar med djur och natur. Linn Lindström och Maria Gordana Belićs utställning är dock av en helt annan karaktär.

Detalj ur utställningen "Akta dig - Godmorgon" av Linn Lindström och Maria Gordana Belić.

Detalj ur utställningen "Akta dig - Godmorgon" av Linn Lindström och Maria Gordana Belić.

Foto: Susanne Holmberg.

Recension2021-08-05 07:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KONST

Gunnar Hansson

Akta dig - God morgon

Linn Lindström och Maria Gordana Belić

Konsthallen, Luleå

Pågår till den 14 augusti

Linn Lindström och Maria Gordana Belićs multimediautställning "Akta dig-God morgon" är en mystisk värld av objekt, färgade lampor, bildprojektioner och en ljudteater som hörs från en högtalare. Den nyskrivna pjäsen i fyra akter verkar vara åt det komiska absurdistiska hållet men att besökaren ska lyssna i sammanlagt två timmar känns mycket begärt. 

Rummet i övrigt fylls av en intrikat samling av skulpturer, vardagsföremål och ord skrivna på lappar. Det kittlar sinnet att försöka förstå –  är detta ett verk av en ensam galning? Nej då, konstnärerna har mejlväxlat en tid och i utställningen flätat samman sina minnen. Vem som gjort vad i utställningen är kanske inte relevant men Lindströms gåtfulla träskulpturer sticker ut.

Med stor kärlek till träsnideri, djur och natur presenterar Gunnar Hansson, 83, något av ett livsverk i hela tre salar. Det är första gången i livet han ställer ut i så stor skala. Utställningen, som till största del består av bemålade träskulpturer, andas skaparglädje.

Här finns allt från älgar i naturlig storlek till småfåglar –  och mitt i en av de större salarna, en gigantisk skulpterad bukett av sommarblommor. 

Trots den stora mängden skulpturer upplevs inte utställningen överlastad. Ljussättningen är bitvis fenomenal, jag tänker främst på den välvda väggen, där hundratals små fågelarter monterats och sitter på små pinnar.

Utställningen visar vidden av Gunnar Hanssons konst. Det stilsäkra: med naturtrogna skulpturer av djur som emellanåt känns riktigt levande. Och sedan finns där en och annan skulptur som inte riktigt ”stämmer” vad gäller form och proportioner. De skulpturerna har inte gallrats bort utan får vara med som en del av helheten, de har en charmfaktor. 

Alla djuren som intar Konsthallen ger en känsla av att gå på ett naturhistoriskt museum – fast roligare och färggladare.

Mats Wikström, som har curerat utställningen, har ett långtgående intresse för folklig konst och att lyfta fram sådan konst som sällan får ta plats i konstens finrum. Det intresset tar han till allt högre höjder. Och i den aktuella Gunnar Hansson-utställningen blir det ännu mer tydligt att skönheten i ett objekt ofta handlar om hur det presenteras.