Ska pandemin få Europa att enas eller att splittras?

Den 30 mars förra året samtalade Ferdinand von Schirach och Alexander Kluge om Coronapandemin.

Alexander Kluge och Ferdinand von Schirach har skrivit om Coronapandemin i "Trots allt".

Alexander Kluge och Ferdinand von Schirach har skrivit om Coronapandemin i "Trots allt".

Foto: Markus Kitchgessner/Michael Mann

Recension2021-03-18 18:17
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NY BOK

Ferdinand von Schirach och Alexander Kluge

Trots allt 

Översättning: Martin Törnebohm

Lindelöws bokförlag

Båda är tyska jurister och hänvisningar till författningar och lagar finns också med som ett golv i deras tankeutbyte. De dryftar vad smittan kan komma att leda till, både för demokratin och för den stora omstarten efter pandemin. 

Samtidigt är kunskapsläget nu, ett år senare, ett annat än när de två gav ut "Trots allt", som deras lilla skrift heter. Det ovanliga inträffar alltså att man som läsare av en debattbok i en del avseenden är bättre informerad än författarna själva. 

von Schirach har fått mycket beröm för sina noveller. De är korta och mycket laddade, därtill ofta baserade på rättsfall från hans egen praktik. Kluge är prisbelönt filmare.    

De två spränger in en del oväntat stoff. Somliga virus är tre och en halv miljon år gamla och liknar "brottstycken av intelligens", påpekar de bland annat. Många har väl den känslan, att viruset kan tänka och trolla med sin identitet och därmed undgå den forskning som pågår. 

En tsunami, jordbävningar och bränder dödade hundratusen människor i Lissabon 1755 (men Coronapandemin har redan dräpt en miljon i världen). Man byggde sedan upp en ny, jordbävningssäker stad, men först efter att ha gjort en serie mätningar, modeller, intervjuer och utredningar. Man vågade inte längre förlita sig på Gud. I stället satsade man på "det mänskliga förnuftet".

Kommer vi, undrar nu de två, att på samma sätt samla alla goda krafter och bygga upp något bättre när pandemin är över? Vi befinner oss vid en vändpunkt, menar de. 

Mycket handlar om idéhistoria och då och då lyfter de två in allmängods från olika filosofer. De hämtar också exempel från det tyska 1930-talet och det hela är väl anknutet till vår situation, med den galopperande pandemin. 

En åtgärd som "inskränker grundläggande rättigheter" måste vara "nödvändig, riktig och rimlig", slår de fast. Den måste också vara förenlig med "värdena i grundlagen" och rädda liv. Ingen mildare eller säkrare åtgärd får heller finnas.   

Att till exempel inskränka mötesrätten och demonstrationsrätten är ju grundlagsvidrigt. von Schirach är rädd att sådana ingrepp ska få "pågå under för lång tid". Att de flesta människor i vår tid väljer säkerhet före frihet oroar honom också. 

Trots att den "europeiska idén vacklar i denna kris" tror han att vi ändå är mogna för en gemensam europeisk författning. Men har inte det sista årets erfarenheter tvärtom visat att många stater vill gå sina egna vägar?