Råneås konsthall roar och överraskar

Den som söker höstens konsthändelse får dra till Råneå Konsthall där Julian Assange ger sista dansen innan han några år senare kryper in i Ecuadors ambassad i London.

Konstverken som nya Råneå Konsthall visar har en stor bredd. Här Kristina Nilsdotters, Råneskolan årskurs 9:s, Gunnar Lindbergs, Rebecka Bebben Anderssons, Alva Höggrens, Isak Anshelms och Gunnar Hanssons verk.

Konstverken som nya Råneå Konsthall visar har en stor bredd. Här Kristina Nilsdotters, Råneskolan årskurs 9:s, Gunnar Lindbergs, Rebecka Bebben Anderssons, Alva Höggrens, Isak Anshelms och Gunnar Hanssons verk.

Foto: Jan Bergsten

Recension2022-09-20 06:07
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KONST

Råneåbiennalen: Isak Anshelm, Rebecka Bebben Andersson, Hjalmar Bergström, Morag Eaton, Thomas Efverström, Gunnar Hansson, Alva Höggren, Gunnar Lindberg, Kristina Nilsdotter, papier maché-skulpturer gjorda av Råneåskolans åk 9

Råneå Konsthall

Pågår till den 29 oktober

Det är Isak Anshelm som fotograferat stillbilder utifrån en videoinspelning av Assanges besök på Island 2011. Wikileaks-grundaren tar flera uppsluppna danssteg i bildserien och anar inte den isolering som väntar. Dokumentära fotografier? Nej, de är bearbetade och förvandlade till konstverk.

Sedan finns det så mycket annat att se och uppleva i Handelsbankens gamla kontor där bankvalvet nu står olåst. Redan skyltfönstret väcker intresse. Det är Kristina Nilsdotters skulptur som föreställer en grupp spädbarn som simmar omkring likt en druvklase. Så levande är de små som ännu inte öppnat ögonen och sett omvärlden. Kristina Nilsdotter har också en annan skulptur där en kvinna sitter med korsade ben och skötet fullt av djur. Den har titeln ”Kerstin räddar alla djuren”.

Styrkan i denna samlingsutställning är att den är så varierad. Konstnärerna är så långt ifrån varandra när det gäller uttrycken. Där finns målarmästaren Gunnar Lindberg från Töre som ägnade sitt liv år kulturhistoriskt byggnads och möbelmåleri och vars träreliefer har fått en egen liten avdelning i konsthallen.

Gunnar Hansson i Antnäs arbetar också i trä och hans verk är en stor kvinna i yoga-ställning. Han erbjöd konsthallen ytterligare två yoga-kvinnor, men det fanns inte plats för dem.

Det kanske roligaste och mest överraskande inslaget i konsthallen är en lång rad små skulpturer, gjorda i papier maché, av eleverna i årskurs 9 på Råneåskolan. Det är bildläraren Ulrica Öqvist som gav eleverna uppdraget att skulptera figurer som visar deras drömjobb, som visar sig vara allt från bonde till rockartist. Vilken fin samling små skulpturer!

Mats Wikström är mannen bakom Råneå Konsthall och utställningen vittnar om hans många kontakter i konstvärlden och hans breda blick för konsten. Här finns allt från unga amatörer till professionella konstnärer, från det som görs på skolans bildlektion till uppdrag för utsmyckning av offentliga byggnader.

Konstverken han lyfter fram bjuder på överraskningar, det som alltför få konsthallar klarar av. Öppnandet av Råneå Konsthall är en del av Råneåbiennalen, som är Mats Wikströms verk och som kan bli Norrbottens stora, återkommande konsthändelse när andra konsthallar och konstmuseer i Norrbotten slumrar. Så öppna plånboken kulturpolitiker, för driftiga kulturarbetare som får något gjort.