Kontraster ger liv på scen åt Andrés polarexpedition

Isande kyla och glödande kärlek. Maria Pontén kan konsten att levandegöra en historia.

"En helt igenom imponerande insats", skriver NSD:s kulturredaktör om Maria Ponténs "I ballong över Arktis".

"En helt igenom imponerande insats", skriver NSD:s kulturredaktör om Maria Ponténs "I ballong över Arktis".

Foto: Magnus Stenberg

Recension2021-11-23 15:32
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

TEATER

I ballong över Arktis

Av och med: Maria Pontén

Scenografi och dekor: Mona Blombäck och Kalle Nyman
Ljus och projektioner: Marcus Hagman
Ljudteknik: Daniel Fröjd Wasberg 

Premiär och scenlunch den 23 november klockan 12 på Norrbottensteatern scen 1

Maria Pontén är helt ensam på scenen i 55 minuter med sin egenhändigt skrivna monolog. Iklädd en tjock overall med pälsklädd huva kliver hon in, blåser upp en röd ballong och berättar historien om de tre männen i Andréexpeditionen som 1897 gav sig av mot Nordpolen i en vätgasballong och försvann. Vad var det egentligen som hände? 

Det blir en lång, vindlande resa. Med hjälp av kartor och bilder berättar hon om expeditionen som gick fel, om alla frågetecken och spekulationer, och hon läser högt ur Andrés dagbok.

Hon spelar valthorn, använder ljudeffekter, skapar musik och sjunger opera i stämmor med sig själv. Hon växlar mellan humor och dråpliga repliker, ilska och värme, hela tiden i full närvaro.

I nästa stund ikläder hon sig rollen som Anna Charlier, fästmö till expeditionsdeltagaren Nils Strindberg som aldrig återvände. Med stillsam inlevelse läser hon hans kärleksbrev som aldrig kom fram och berättar om hennes kärlek och sorg, och om den livslånga tomheten. 

Anna Charlier gifte sig så småningom, men glömde aldrig Nils Strindberg. I slutscenen, till ljudet av ett bultande hjärta, får de till slut återförenas.

Det är en skildring fylld av mystik – och musik. Av isande kyla – och passion. Lika kall som de vinande vindarna över polarisen, lika varm är kärlekshistorien som bär genom hela föreställningen. Kontrasterna ger djup och nytt liv åt historien. En helt igenom imponerande insats.

Föreställningen spelas även den 28 november på Norrbottensteatern i Luleå.