Fängslande om mötet mellan människa och djur

Boken "Nynna" utspelar sig någonstans på den stora amerikanska landsbygden i nordost – i en värld som jag och antagligen många med mig vet väldigt lite om.

Genom mötet med den svarta hästen Foxy skingras tonårsflickan Nynnas ensamhet. "Insiktsfull, varm och spännande med flera bottnar", skriver NSD:s recensent om Linda Gruenbergs ungdomsroman "Nynna".

Genom mötet med den svarta hästen Foxy skingras tonårsflickan Nynnas ensamhet. "Insiktsfull, varm och spännande med flera bottnar", skriver NSD:s recensent om Linda Gruenbergs ungdomsroman "Nynna".

Foto: Michael Probst

Recension2022-09-22 06:07
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NY BOK

Linda Gruenberg

Nynna

Översättning från engelska: Kenneth Waara

Den ena huvudpersonen kallas Nynna eftersom hon nynnar nästan hela tiden, kanske för att skingra något. Hon är en flicka i yngre tonåren, enda barnet till ett jordbrukarpar på en stor gård med kor och kalvar. Pappan håller mest till i ladugården och mamman går inte ut, hon sitter i gungstolen dagarna i ända och klipper papper – allt står alltså inte rätt till. Några kompisar har Nynna inte. Hon är retad av skolkamraterna och förbisedd av lärarna.

Den andra huvudpersonen heter Foxy och är ett svart arabsto som Nynna beundrar på avstånd när hon rider på sin lilla ponny Mike. Foxys ägare Riley, en ålderstigen hästkarl med psykologiskt öga och varmt hjärta, förstår hur det ligger till – och frågar om Nynna vill ta hand om Foxy.

Om hon vill! Ett nytt liv öppnar sig nu för Nynna. Hon växer till en perfekt hästskötare. Mellan flickan och hästen uppstår ett förhållande som man önskar åt alla hästar och deras närmaste människor. Och efter en del komplikationer och prövningar kan Linda lämna sin psykologiska bubbla. Foxy tar ju ut henne i en ny värld – människor med hästar.

Det är inte bara Nynnas ensamhet som skingras. Även familjens hemlighet avslöjas till slut, mamman tas om hand av vården och medmänniskor ställer upp. Huvudpersonerna kan nu träda fram med sin egentliga kapacitet såsom det blir i ett lyckligt möte mellan människa och djur, och människor emellan.

Linda Gruenberg har skrivit en fängslande bok som man även som vuxen sträckläser. Den är insiktsfull, varm och spännande med flera bottnar.

Den som vill lära sig om hästskötsel i allmänhet och amerikansk landsbygd i synnerhet har mycket att hämta här. De redan hästfrälsta kan nog inte annat än njuta av all sakkunskap och lagom detaljrikedom som gör texten trovärdig.

Hästterminologin har nog krävt sitt av översättaren men Kenneth Waara har lyckats göra ridvärlden och en del av amerikansk landsbygd tillgänglig även för en läsare utan förkunskaper.

Linda Gruenbergs svartvita teckningar passar utmärkt i sammanhanget.