NY BOK
Niklas Rådström
En liten bok om fotboll, demokrati och hur man bygger ett samhälle
Mondial
"Det är en tankebok kring hur man bygger ett samhälle med fotbollen som samlande metafor", skriver Rådström men förstår att projektet riskerar stämplas som en nörds verk.
Hammarby-supportern Rådström ser genom bokens 16 kapitel tydliga samband mellan reglerna i världens populäraste sport – med rötter i det kinesiska spelet Cuju – och hur demokratin i land efter land ifrågasätts av populister och auktoritära ledare. Och han menar att det inom fotbollen finns en höger-vänster-skala och citerar en av totalfotbollens förgrundsfigurer Johan Cruyff vars ideal var "Alla gör allt – eller ska kunna göra allt" – ett sorts vänstertänk inom "det gröna fältets schack", som fotboll ibland kallas.
Fotboll är släkt med karneval och glädje, men utan regler och domare riskerar det att spåra ur. I ett demokratiskt samhälle likaså. Domaren, som har rättsmonopol under spelets gång, måste dock både vara bestämd och ha fingertoppskänsla, det vill säga inte förstöra spelets rytm.
"Lagen är till för medborgarna. Reglerna inom fotbollen är till för spelet och spelarna", skriver Rådström, som under resans gång ser lagen/klubbarna av idag likna nationalstater vars sunda existens hotas av stora pengaintressen. Protesterna från supportrar mot utspelet om en superliga i Europa ser han som något ytterst positivt och ett ljus i mörkret.
Offside-regeln inom fotbollen ser han som en metafor för något som bör implementeras omedelbart i samhället för att någorlunda tygla marknadskrafterna. Fair play efterlyses, med andra ord.
Rådström skriver så lätt och så klart, som den poet han är, om klyschan tillåts. Undertecknad gillar fotboll men jag tror även mindre intresserade av "det viktigaste av det oviktiga", för att citera påven Johannes Paulus (1920–2005), skulle ha behållning av boken.
Tränarens roll är viktig och liknas av Rådström vid en dirigent och konstnärlig ledare som ska "hitta balans i orkestern". För även om det finns solister som förhöjer upplevelsen – en Lionel Messi och en Megan Rapinoe – är grundstrukturen, kärnan i framgången, en kollektiv insats.