NY BOK
Walter Grape
Född i farstun – och på andra sidan Torne älv pågick kriget
Lumio förlag
Den idag 77-årige Grape är glad att förlaget förstod "min önskan att berätta".
Okej, på gott och ont, vill jag då tillägga.
Han föddes i Luppio och på andra sidan Torne älv pågick ett krig. Beredskapstid rådde i Sverige. Under uppväxten får han genom föräldrar och släktingar höra hur det var med kriget så nära inpå. Och av några av de äldre syskonen, Walter är bra mycket yngre än bröderna och systern.
"Så kan det ha varit", reflekterar Grape mellan varven runt händelser.
Minnet spelar oss alla spratt, men om man vill berätta är det bra att ha källor att luta sig mot. Mammans dagboksanteckningar – "unik" – är ett viktigt stöd i tidiga delar av "Född i farstun".
Mamman, som för övrigt blir telegrafstationsföreståndare och därmed statsanställd när en del av huset i lilla Luppio under sent 1940-tal blir centrum för nämnda verksamhet.
Grapes bok är bäst i sådana stunder när något speciellt och kanske lite avvikande återges, eller när anekdoter om egna eller andra människors egenheter och göranden berättas. Han har en del att ösa ur.
Texten flyter rätt bra, men redigering hade varit på sin plats för att ge luft och återhämtning när man läser. Mellanrubriker är inte fel.
Släkten är viktig och själva basen för berättelsen, i synnerhet dess historiska delar. Morfar och mormor blev under tidigt 1910-tal några av de första "Kiruna-bosättarna och affärsidkarna" när de återvände efter en tid i USA.
Walter Grape framhåller ofta sitt musik- och fotointresse, varav de sistnämnda jag gärna sett mer av i boken.
Bokens sista del handlar om tiden efter avslutad tjänst på Pliktverket (tidigare Värnpliktsverket), han blir pensionär ("friherre") och går en kurs för att sedan bli stugvärd i den svenska fjällvärlden.
Det är intressanta sidor, till skillnad från sidorna innan, som mest handlat om jobbet på Norrbottens regemente (efter lumpen och furirskola) i Boden, giftermål och skilsmässa (privat surdeg som borde redigerats bort) och nya kärlekens rötter.
Man måste inte berätta allt. Och ska framför allt inte det heller, även om hjärtat är fullt.
"Född i farstun" är blandad läsning, skriven av en man vars släkts stamfader Arendt Grape, lübeckare och brukspatron i Kengis, grundade och drev första järnmalmsgruvan i Norrbotten i mitten av 1640-talet.