Lysande teaterupplevelse när barnen mötte Ylva-Li

Förutom att ha eggat, tjusat och slagit Norrbottensteaterns publik med förundran och häpnad under många år, i otaliga skepnader och pjäser, så har Therése Lindberg nu valt att vända sig till en yngre publik.

"Berättelsen är en hyllning till fantasin, leken och barndomen", skriver NSD:s recensent om "Allrakäraste syster".

"Berättelsen är en hyllning till fantasin, leken och barndomen", skriver NSD:s recensent om "Allrakäraste syster".

Foto: Magnus Stenberg

Recension2023-02-24 16:34
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

TEATER

Allrakäraste syster

av Astrid Lindgren 

Medverkande: Françoise Fournier och Mia Blomberg

Manus: Jonna Nordenskiöld

Regi: Therése Lindberg

Ung Scen Norr

Premiär på Norrbottensteatern den 24 februari

Therése Lindberg har tidigare regisserat barnföreställningar som "Lappricka pappricka" av Lennart Hellsing och uppsättningar på både Lule Stassteater och Astrid Lindgrens Värld. 

Dagen till ära fick nu en ny generation små norrbottningar uppleva hennes allra första regiuppdrag på Norrbottensteatern. Astrid Lindgrens värld har följt Therése Lindberg genom livet, och denna hennes första sagoklassiker om flickan Barbro fick ett varmt och medkännande mottagande av två lågstadieklasser om totalt 40 barn, mitt på fredagen. Barnen får följa med ien spännande berättelse, som är en hyllning till fantasin, leken och barndomen, vackert sorglig och glädjefull på en och samma gång, strålande framförd av skådespelarna Francoise Fournier och Mia Blomberg.

Tätt, tätt sitter lågstadiebarnen bredvid varandra i fyra sektioner tillsammans med sina lärare i den lilla salongen. Föreställningen börjar med att unga Barbro försöker få kontakt med sin mamma, men blir bryskt avvisad av henne, eftersom hon har fullt upp med familjens nya bebis. Hennes mamma har helt enkelt varken tid eller ork att lyssna på sin dotter. Barbro känner sig bortvald och börjar fantisera om en alldeles egen värld som hon förlägger under rosenbusken Salikon i familjens trädgård. 

Barbro berättar övertygande för barnen att hon i själva verket bär på en hemlighet och den är att hon faktisk har en tvillingsyster som bor just där under rosenbusken. Hennes ”syster” bär det magiska namnet Ylva-Li, som barnen får ta i sina munnar och känna på.  Och inte nog med det, det finns en mycket spännande tunnel bakom rosenbusken.  Tunneln leder till ett magiskt underland där hennes syster bor.

I Barbros och Ylva-Lis värld leker systrarna med sina hundar Ruff och Duff, de matar sina små vita kaniner och rider på sina hästar Guldfot och Silverfot. De rider genom Stora Hemska Skogen där De Elaka bor, till De Snälla som bjuder på kakor och karameller. De rider till Den Vackraste Dalen i Världen, där blommorna sjunger och träden spelar.

En dag berättar Ylva-Li att Salikons rosor ska vissna, och att hon inte längre ska finnas till. Nu uppstår en stark medkänsla för Barbro bland barnen i publiken och spänningen i salongen stiger.

Men allt slutar väl, Barbro blir mottagen av sin mamma och hon får en hundvalp på sin födelsedag. Så kommer dagen då det är dags att ta farväl av låtsassystern Ylva-Li, vilket sker när hon ser att rosorna vissnat. 

Barnen blir medagerande i förhållande till både det sorgliga, det farliga och det roliga. 

Som fullvuxen publik blir man rörd och berörd både av barnen och berättelsen om Barbro och Ylva-Li. En lysande teaterupplevelse utöver det vanliga.